Ce măsuri ia România pentru a preveni variola maimuței

.

Pe măsură ce mai multe cazuri de variola maimuței apar la nivel global, autoritățile române se pregătesc pentru posibilitatea apariției bolii și în România.

Țările din Europa se pregătesc să achiziționeze doze de vaccin împotriva variolei, după ce mai multe state europene au anunțat cazuri de variola maimuței. În cazul României, vor fi cumpărate câteva sute de doze pentru a avea stoc de siguranță, conform ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

„Trebuie să existe o supraveghere serioasă a acestei probleme”, a declarat Rafila, citat de Digi24. „O facem! Mai mult, prin mecanism european de coordonare în cazul unor urgențe epidemiologice HERA vom tatona opțiunile pentru a avea o anumită cantitate de vaccin care să fie eventual administrabil contacților unei persoane care este diagnosticată cu această boală”.

Ministrul Sănătății a specificat că România va achiziționa o cantitate mică de vaccinuri, pentru ca autoritățile să dispună de o măsură preventivă. Acesta a explicat: „Discutăm de câteva sute de doze, probabil, maximum 1000 care să fie la dispoziția autorităților române. Sunt cantități mici pentru că și numărul de cazuri este mic. Nu este o transmisibilitate similară, de exemplu, cu cea de la coronavirus”.

Citește și: Alertă în Europa din cauza unui nou virus! Ce este și cum se manifestă variola maimuței

Citește și: Ziua Europeana a Obezității. TOP 5 alimente care pot duce la obezitate

Citește și: Ce simptome și rată de mortalitate are variola maimuței, virusul care se răspândește în Europa și America

Citește și: Studiu: Poluarea ucide 9 milioane de oameni în fiecare an

Virusul care cauzează variola maimuței are o perioadă de incubație de 7-14 zile, conform Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA. Primele simptome seamănă cu cele ale gripei: febră, frisoane, epuizare, dureri de cap și slăbiciune musculară. Totodată, se pot umfla ganglionii limfatici, simptom care arată că organismul caută să lupte împotriva infecțiilor și bolilor. Ulterior, apare o erupție pe față și pe corp (inclusiv în cerul gurii, pe palme și pe tălpi). Pustulele sunt dureroase, sidefate și pline de lichid, înconjurate de cercuri roșii. Acestea trec după două-trei săptămâni.

Ministerul Sănătății a spus că variola maimuței nu se răspândește ușor, fiind nevoie de un contact apropiat. Virusul pătrunde în organism prin piele sau mucoase lezate, tract respirator, ochi, nas sau gură, prin fluide corporale. În principiu, este nevoie de contact fizic apropiat și prelungit pentru ca variola maimuței să se transmită.

Momentan, peste 80 de cazuri de variola maimuței au fost identificate în Europa, SUA, Canada și Australia. Organizația Mondială a Sănătății a declarat că mai sunt și alte 50 de cazuri în curs de investigare, dar nu a numit țările implicate.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton