Măselele de minte nu au nicio legătură cu mintea

.

Apar în jurul vârstei de 20 de ani şi nu numai că ne sunt inutile, dar mai şi aduc o mulţime de probleme. Măselele de minte, al treilea set de molari, sunt o moştenire de la strămoşii noştri.
Se spune că la 17-25 de ani începem să devenim mai deştepţi şi învăţăm să deosebim răul de bine. De aceea, ultimii dinţi care ne apar exact la această vârstă, sunt numiţi măsele de minte. Alte popoare le spun „dinţii înţelepciunii”.

Dacă ceilalţi dinţi încep să se formeze, sub gingie, încă din viaţa intrauterină, măselele de minte se formează începând cu vârsta de 10 ani, urmând să erupă după încă 10 ani, cu aproximaţie.

Dacă noi avem la dispozitie alimente moi, bine gătite, dar şi cuţite, maşini de tocat sau alte ustensile la fel de utile, strămoşii noştri erau obligaţi să se hrănească cu rădăcini crude, carne crudă, scoarţă de copac şi multe alte mâncăruri greu de mestecat. Până la 20 de ani, majoritatea oamenilor aveau dinţii deja tociţi, aşa că era nevoie de un set nou, care să le asigure hrana până la bătrâneţe.

Atunci, măselele de minte picau la ţanc, mai ales că, dacă rămâneai fără un dinte măseaua de minte împingea şirul în faţă, ca să acopere golul rămas.

Astăzi, putem avea dinţii în perfectă stare chiar şi la 70 de ani, dacă îi îngrijim cum se cuvine. Şi totuşi, de la strămoşii noştri am moştenit al treilea set de molari, măselele de minte, care nu „iartă” prea mulţi oameni.

Fiindcă maxilarele noastre sunt mai mici decât ale primilor oameni, cele câteva măsele de minte care apar s-ar putea să nu aibă loc suficient pentru a creşte normal. Aşa se face că mulţi dintre noi au probleme cu ele: fie cresc „înghesuind” molarul de lângă, fie nu reuşesc să erupă complet şi se infectează, fie nu pot deloc să „spargă” gingia şi rămân înăuntru, formând un chist.

Conform unor estimări, 85% dintre noi sunt nevoiţi să-şi scoată măselele de minte, ceea ce nu afectează deloc dantura pentru că putem trăi foarte bine şi fără ele. Totuşi, există şi persoane care au măsele de minte perfect normale, sănătoase şi funcţionale.

Pentru că aparitia dinţilor este condiţionată genetic, unii oameni nu au deloc măsele de minte. De exemplu, conform Wikipedia, toţi locuitorii insulei australiene Tasmania au măsele de minte, pe când la mexicanii indigeni nu apar deloc.

Cei la care apar aceste măsele pot avea între una şi patru sau, foarte rar, chiar mai mult de patru, caz în care complicaţiile sunt iminente pentru că maxilarul uman nu are loc pentru atâtea măsele în plus.

Foto: Shutterstock
 

    
Vedete din Romania Vedete internationale