Masajul tălpilor: Cum să te relaxezi din cap până în picioare

.

Picioarele tale au nevoie de mai multă atenţie. Ele sunt unele din cele mai neglijate zone ale corpului. Ar trebui protejate zilnic, dar îţi atrag atenţia abia când încep să te doară. Masajul nu asigură doar sănătatea lor, ci a întregului organism.
 
Tălpile sunt centrul de stabilitate al corpului, dar au de suportat întreaga zi încălţări incomode, şosete din materiale sintetice şi eforturi prea mari. Ele se vor cât mai libere, dar nu au parte de această libertate. Tu le poţi oferi încălţări cât mai comode, îngrijire şi, mai presus de toate, masaj.

Masajul în talpă, tehnică veche de mii de ani

Despre masaj se poate spune că este vechi de când lumea. Era practicat chiar şi acum 5000 de ani, iar printre popoarele care l-au folosit ca metodă de vindecare şi de relaxare s-au numărat grecii, egiptenii, persanii, romanii, japonezii şi chinezii.
În talpă sunt reprezentate diferite zone ale corpului prin principalii centri nervoşi. Masajul asigură o bună circulaţie sanguină, iar aceasta este vitală pentru fiecare organ în parte, deoarece transportă material nutritiv, hormoni, anticorpi, oxigen şi deşeuri metabolice.
De asemenea, masajul este bun împotriva durerilor de cap, durerilor de spate, tensiunilor din zona gâtului şi a umerilor, şi a crampelor musculare. El îmbunătăţeşte nu doar circulaţia sângelui, ci şi a limfei, creşte energia, echilibrează sensibilitatea, detoxifică, relaxează şi elimină stresul.
Mergi desculţă ori de câte ori ai ocazia. Indienii din America încă mai cred că tălpile asigură legătura spiritului cu universul.

Când trebuie evitat masajul în tălpi

Există şi anumite situaţii când masajul nu este recomandat, respectiv în caz de:
infecţii
răni acute (răni deschise, rupturi de muşchi, fracturi de oase)
tumori grave
inflamaţii
boli ce se manifestă prin apariţia febrei
arteroscleroză în stadiu avansat
osteoporoză
în afară de aceste cazuri, masajul e o adevărată binefacere pentru organism. Rezultatele sale nu apar pe loc, decât la nivelul relaxării şi a bunei dispoziţii. Ca metodă de tratament va da rezultate după câteva săptămâni sau chiar luni.

Cum să îţi faci singură masaj:

fă un duş pentru a detensiona muşchii
foloseşte o cremă pentru a facilita mişcările
începe masajul de la gleznă, continuă cu călcâiele şi apoi cu vârfurile; repetă aceste mişcări de câteva ori
prinde piciorul cu amândouă mâinile şi masează circular fiecare deget în parte
masează talpa dinspre centru spre părţile laterale. Foloseşte mişcări circulare, mici şi măreşte apăsarea pe măsură ce continui

Talpa – oglinda corpului tău:

Există hărţi care indică exact unde se găsesc centrii nervoşi din talpă. Ar fi bine să cunoşti şi tu aceşti centri. Dacă simţi durere în timpul masajului în talpă înseamnă că ai probleme cu organul care e reprezentat în zona respectivă.
 
 

    
Vedete din Romania Vedete internationale