Masajul facial și beneficiile terapeutice. Mituri demontate de medicul dermatolog

.

Șterge masajul ridurile și cicatricile de pe față? Are efect de lifting, dacă este făcut des? Există câteva mituri țesute pe acest subiect, însă există și beneficii probate. Masajul facial are rol estetic și terapeutic, întocmai ca masajul corporal.

Manual, cu role ori folosind tehnologie modernă – aparate care înglobează și combină procedee diverse -, masajul relaxează fața, „antrenează” musculatura și ajută astfel la păstrarea fermității, dar nu poate face vrăji în privința ridurilor. Este o terapie cu limitări, care ajută ca parte a unei rutine efectuată constant, acasă ori într-o clinică de estetică. Beneficiile masajului facial sunt însă mai numeroase decât miturile.

Presopunctura detensionează musculatura

De exemplu, presopunctura, o tehnică de masaj ce presupune aplicarea de presiune, cu vârful degetelor, în puncte cheie, detensionează musculatura, reduce stresul și poate să amelioreze sau să facă să dispară durerile de cap.

Beneficiile masajului facial

Beneficii generale:

  • Scade nivelul de stres.
  • Musculatura e detensionată, relaxată.
  • Pot dispărea durerile de cap.
  • Sunt decongestionate sinusurile.
  • E stimulată circulația.

Beneficii de ordin estetic:

  • Ten cu aspect întinerit, odihnit, plin de vitalitate.
  • Piele luminoasă, catifelată și fermă.
  • Hidratare intensivă, prin cremele folosite la masaj.
  • Riduri fine diminuate.
  • Cearcăne atenuate.
  • Regenerare celulară potențată.
  • Efectul îmbătrânirii – întârziat.

”Principalul scop urmărit de majoritatea femeilor care apelează la masajul facial este acela de rejuvenare. Pentru a obține acest efect este însă nevoie de proceduri eficiente – masajul poate fi potențat de folosirea tehnologiei moderne și de produse de calitate – și de constanță.

Masajul facial efectuat de două ori pe an nu va întârzia efectele îmbătrânirii și nici nu va rejuvena tenul decât pe termen foarte scurt, în schimb, dacă îl introduci în rutina de întreținere, beneficiile pot fi importante și durabile”, explică Dr. dermatolog Iuliana Aostăcioae, pentru UNICA.ro.

Ce nu face masajul facial. Mituri demontate

Miturile țesute în jurul masajului facial „umflă”, de regulă, beneficiile obținute de pe urma acestei terapii. Astfel, se spune că masajul șterge riduri, dar nu poate decât să diminueze liniile foarte fine, proaspăt apărute, prin stimularea producției de colagen, introducerea în țesut de creme și seruri antirid și prin detensionarea musculaturii care produce ridurile de expresie.

”Masajul facial nu poate șterge ridurile mature. Aici intervin eficient procedurile minim-invazive, cum sunt injecțiile cu acid hialuronic, cu botox sau microneedling, lasere pentru rejuvenare. Înlăturarea ridurilor prin masaj este pur și simplu un mit, nu are nicio bază reală”, corectează specialistul.

Citeşte și: Cori Grămescu dezvăluie dezavantajele dietelor Rina, Mediteraneană și Dukan: „Te lasă cu o poftă de mâncare greu de controlat”/ Exclusiv

Citeşte și: Alimentul care poate afecta sănătatea creierului. Românii îl consumă des

Citeşte și: Cori Grămescu avertizează: „Femeile cu dezechilibre hormonale nu ar trebui să țină post intermitent”/ Exclusiv

Citeşte și: Studiu: Cât de eficientă este ecografia mamară ca metodă de depistare precoce a cancerului la sân

„Să-l facem pentru a ne păstra sănătatea și frumusețea tenului, nu pentru că am auzit că ne-ar șterge de pe chip 20 de ani, așa ceva nu este posibil”

Liftingul facial și remodelarea facială prin masaj sunt alte „beneficii” nesusținute de dovezi. Efectul masajului, chiar și făcut constant, se oprește la tonifierea tenului, liftingul și remodelarea putând fi obținute numai prin proceduri minim-invazive ori chirurgicale.

Tot fără acoperire este puterea atribuită masajului facial de a diminua cicatricile. Ca și în cazul ridurilor, ele pot fi ameliorate (ori, în cazuri rare, înlăturate) prin injectări cu acid hialuronic, microneedling și prin efectul laserelor specifice.

”Este evident că masajul facial vine cu o mulțime de beneficii, dar trebuie să avem așteptări realiste de la acest tip de terapie. Să-l facem pentru a ne păstra sănătatea și frumusețea tenului, nu pentru că am auzit că ne-ar șterge de pe chip 20 de ani, așa ceva nu este posibil. Cu disciplină și o rutină de îngrijire atent alese, în care să includem masajul, ne vom păstra tinerețea mai mult timp, iar când anii vor începe să ni se vadă pe chip, o vor face discret și elegant”, mai spune Dr. Iuliana Aostăcioae.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton