Marţea se nasc cei mai mulţi copii

.

Majoritatea copiilor se nasc în zilele de marţi, în timp ce weekendurile şi sărbătorile sunt zile mai libere în maternităţi. Nu pentru că aşa ar vrea natura…
… ci pentru că medicina modernă a făcut dintr-o naştere un eveniment ce poate fi programat cu uşurinţă.

În trecut, numărul de naşteri era repartizat egal pe zilele săptămânii. Se năşteau la fel de mulţi copii sâmbăta ca şi miercurea şi personalul maternităţilor nu stătea degeaba nici în weekend, nici de sărbători.

Însă de când cu progresul medicinei studiile demografice din mai multe ţări au dovedit că marţea se nasc cei mai mulţi copii, în timp ce sâmbăta se nasc cei mai puţini. Dar nici miercurea sau joia nu sunt zile prea libere pentru moaşe.

Motivul este uşor de bănuit. Când pot să programeze o naştere, medicii au grijă să-şi lase weekendul liber, aşa că ziua cea mare va fi la mijlocul săptămânii.

Foarte multe operaţii de cezariană au loc şi vinerea. Dacă a venit vinerea seara şi copilul n-a apărut, medicul nu vrea să-l prindă weekendul în spital, aşa că recurge la operaţie ca să se poată bucura cum se cuvine de o zi de sâmbătă.

De altfel, şi mămicile care au ocazia să-şi aleagă ziua naşterii preferă vinerea pentru că soţii pot fi lângă ele în primele zile fără să lipsească prea mult de la serviciu. Cele aflate la al doilea copil, preferă tot începutul săptămânii căci nu mai trebuie să-şi facă griji pentru fratele mai mare care este la şcoală mare parte a zilei.

Dacă noi aşteptăm cu nerăbdare un copil, indiferent de ziua în care s-ar naşte, pe vremea puritanilor, femeile se rugau să nu nască duminica. Fiind zi de sărbătoare, oamenii credeau că orice fel de muncă este interzisă. Iar travaliul era considerat o muncă. Aşa că atât mamele cât şi copiii lor născuţi duminica erau consideraţi păcătoşi şi primeau canoane de la preoţi.

Superstiţiile au continuat până în zilele noastre, astfel că multi oameni consideră luna plină ca fiind „vinovată” pentru multe naşteri. De fapt, studiile au arătat că în nopţile cu lună plină nu se nasc mai mulţi copii şi nici nu au loc mai multe fapte violente.

Un cercetător a studiat peste 70 milioane de naşteri care au avut loc pe parcursul a 20 de ani, iar rezultatele au fost clare: faza lunii nu influenţează numărul de naşteri.

În ce priveşte perioada anului, majoritatea copiilor se nasc vara, ceea ce înseamnă că sunt concepuţi în iarnă. Unii spun că e normal pentru că iarna ne dedicăm timpul activităţilor „casnice”. Pe de altă parte, al doilea anotimp ca număr de naşteri este primăvara. Iar copiii născuţi primăvara sunt concepuţi vara.

Astfel teoria de mai sus nu rămâne în picioare. Antropologii spun că tendinţa de a da naştere vara este naturală şi a apărut cu milioane de ani în urma, fertilitatea fiind mai mare în lunile de iarnă şi toamnă. Chiar şi acum, toate animalele procrează vara, când puii au cele mai mari şanse de supravieţuire.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton