Mâncarea indiană, cu multe condimente şi culori fascinante este delicioasă, dar pătează dinţii. Colorantul din pasta sau mâncarea curry poate lăsa pete urâte pe dinţii tăi. Spală-te pe dinţi imediat după o masă colorată cu curry şi nu vei avea nevoie de tratamente de albire a dinţilor.
Fructe uscate
Deşi strugurii şi prunele sunt printre cele mai hrănitoare fructe cându sunt proaspete, uscate ele pătează destul de rău dinţii. Stafidele, prunele uscate (cele uscate la fum sunt şi mai rele), caisele uscate şi cireşele sau merişorul deshidratat trebuie consumate cu grijă şi spălate de pe dinţi imediat. Structura lor lipicioasă le face să adere de dinţi şi măsele şi zahărul concentrat din ele cauzează carii imediat dacă nu sunt înlăturate resturile.
Mâncăruri cu amidon
Pâinea albă, cartofii (fierţi, chipsuri, cartofi prăjiţi), pastele al dente şi alte mâncăruri pline de amidon se lipesc foarte uşor de dinţi. Deşi nu sunt dulci, amidonul din ele începe imediat să se transforme în zahăr, datorită acţiunii enzimelor din salivă şi a bacteriilor din gură.
Sursa foto: Shutterstock