Înlocuind unele ingrediente sau modificând cantităţile poţi transforma o reţetă plină de grăsime şi zahăr într-una mai sănătoasă. Astfel, de sărbători, nu trebuie să te abţii de la ce îţi place.
Înainte de a intra în bucătărie, analizează reţeta pe care urmează să o pregăteşti şi vezi dacă există modificări pe care le poţi face astfel încât rezultatul final să fie mai sănătos, dar la fel de gustos.
Mai puţin zahăr şi grăsimi
Cu puţină imaginaţie, poţi reduce cantitatea de zahăr, sare şi grăsimi folosite în mâncare. De exemplu, în loc de unt poţi folosi banană pasată. Pune doar jumătate din cantitatea de unt trecută în reţetă, iar cealaltă înlocuieşte-o cu banană. La fel şi în cazul zahărului: când faci dulciuri pune doar jumătate din cantitatea de zahăr, iar pe cealaltă înlocuieşte-o cu scorţişoară, vanilie, cuişoare, esenţă de rom, etc.
Dacă alegi să pui mai puţină sare în mâncare, adaugă piper, cimbru, usturoi etc. pentru mai mult gust.
Ingrediente mai sănătoase
Lapte degresat în loc de lapte integral, iaurt în loc de smântână, paste integrale sau din orez în loc de pastele obişnuite şi piept de pui în locul cărnii de porc. Fă aceste mici modificări în reţete pentru a scuti câteva zeci sau sute de calorii, în timp ce scapi şi de multă grăsime.
Pentru prăjituri şi torturi, foloseşte ca decor fructe proaspete în loc de frişcă, ciocolată sau bomboane. Scapi de multe calorii şi te alegi cu nişte vitamine. Ce mai poţi înlocui: maioneza din salată cu iaurt, ketchup-ul cu suc de roşii făcut în casă, topping-ul de îngheţată cu fructe proaspete.
Fiert sau prăjit?
Bineînţeles că o pulpa de pui fiartă nu va avea niciodată gustul uneia prăjite. Dar dacă îi adaugi usturoi, piper şi alte condimente, s-ar putea să-ţi placă mai mult. În plus, nu trebuie să renunţi la gustul delicios al mâncării dacă foloseşti cuptorul sau grătarul. De mare ajutor sunt şi tigăile din teflon sau ceramică în care poţi prepara carne sau ouă cu o cantitate foarte mică de grăsime.
Degeaba te străduieşti să obţii o prăjitură mai sănătoasă dacă mănânci singură cinci porţii. Aşa că cel mai important lucru când cedezi în faţa bunătăţilor de sărbători este să te mulţumeşti cu puţin. Mănâncă încet ca să poţi savura mâncarea şi să te saturi mai repede şi foloseşte farfurii mai mici. Dacă mănânci în oraş caută o prietenă cu care să împarţi o porţie de mâncare.