Preparatele culinare gătite acasă au o aromă aparte şi un gust inconfundabil, nu-i aşa? Totuşi, reţine câteva sfaturi recomandate de medicul specialist. Îţi vei desfăta simţurile, fără să fii tristă când te urci pe cântar!
Ideea că mâncarea gătită acasă este cea recomandată, dacă vrei să-ţi menţii silueta sau să scazi în greutate, este destul de controversată. Care este de fapt adevărul? „Totul depinde de ingrediente şi de modul de preparare”, ne spune medicul Şerban Damian. „Şi acasă poţi să îţi găteşti o mâncare foarte grasă, cu mult ulei, margarină, untură, după cum poţi să alegi să găteşti dietetic. La fel şi la restaurant! Poţi să alegi mâncare cu sos, care aproape sigur conţine şi ulei, sau poţi comanda ceva gătit la abur, care este mult mai dietetic. Aşadar, totul ţine de alegeri! Din punctul meu de vedere, gătitul acasă este o opţiune mai bună, pentru că îţi dă şansa să foloseşti doar ingredientele pe care le doreşti. Poţi să controlezi sursa lor, poţi să le cântăreşti, poţi să le combini cum vrei şi poţi să le găteşti prin metode mai puţin agresive (de exemplu: la cuptor, la abur, fierte)”, explică specialistul.
Fiecare fel de mâncare are o variantă dietetică
Care dintre mâncărurile gătite sunt grele şi ar trebui consumate mai rar? Ei bine, „mâncărurile cu sos sau cele la care s-a folosit untură, făină (rântaş). Ar trebui să fie consumate foarte rar sau chiar deloc. Vestea bună e că pentru fiecare fel de mâncare există şi o variantă dietetică. De exemplu, clasicele sarmale cu carne de porc pot fi făcute din carne de curcan, fără alt adaos de grăsime, şi rezultă o mâncare cu mult mai puţine calorii. Prăjelile sunt, de asemenea, preparate culinare cu foarte multe calorii, deoarece înglobează în produsul finit o cantitate mare de grăsime”, spune nutriţionistul.
Atenţie de Sărbători!
Preparatele care îngraşă, referindu-ne la cele de sezon, sunt, printre altele: friptura de porc cu garnitură de cartofi, sarmalele cu mămăligă, tochituri cu mult ulei, prăjiturile de orice fel, mezelurile din porc, „pomana porcului”, salata Boeuf, ouăle umplute sau cozonacul. Şi care sunt mai dietetice? Medicul ne dezarmează uşor, dar are o alternativă. „Nu prea există preparate de sezon care să fie dietetice, atâta timp cât sunt gătite după reţeta originală. Însă putem noi să le facem mai dietetice, dacă eliminăm din grăsime, zahăr, ouă.”
GUSTĂM DIN TOATE, DAR CU MODERAŢIE
Pentru o persoană sănătoasă nu există contraindicaţii în privinţa preparatelor tradiţionale de Sărbători. Importantă este moderaţia, deci cantitatea pe care o consumăm. „Nu trebuie să mâncam ca şi cum n-am mai apuca anul următor. Putem să gustăm din toate bunătăţile, însă alimentaţia trebuie să rămână pe linia normalităţii, atât în perioada vacanţei de iarnă, cât şi pe toată perioada anotimpului rece”, ne sfătuieşte dr. Şerban Damian.