Ce să mănânci ca să ai energie

.

Dacă vrei să fii plină de energie toată ziua nu trebuie să te bazezi doar pe cafea şi energizante. Alimentele pot fi la fel de utile, dacă ştii pe care să le alegi şi când să le consumi.

Carbohidraţii sunt adesea învinovăţiţi pentru kilogramele în plus, dar nu trebuie să uităm că ei sunt sursa energiei noastre. Important este să ştii cum să-i alegi. Cerealele integrale, fie că sunt sub formă de pâine, paste sau cereale pentru micul dejun îţi dau energie pentru toată ziua fiindcă zahărul din ele este absorbit lent, iar glicemia rămâne constantă.

În schimb, trebuie să eviţi dulciurile rafinate din care zahărul se absoarbe rapid, ceea ce face ca glicemia să îţi crească brusc şi să scadă la fel de brusc. Când trece efectul unei ciocolate te simţi obosită şi deprimată.

Pentru ca zahărul din cerealele integrale să fie transformat în energie, ai nevoie de magneziu. Lipsa acestui mineral se simte imediat printr-o stare de moleşeală permanentă. Atunci când mănânci cereale integrae, nu strică să adaugi şi nuci, migdale sau alune, care sunt bogate în magneziu. Oricum, produsele din cereale, mai ales cele bogate în tărâţe, conţin şi magneziu.

De altfel, ţărâţele conţin şi fibre, care îţi măresc nivelul de energie încetinind digestia. Astfel, organismul primeşte constant energie, puţin câte puţin. Pentru a consuma fibre cât mai multe adaugă în alimentaţia ta fructe, legume şi cereale integrale.

La fel de important este potasiul, un electrolit care contribuie la funcţionarea normală a sistemului nervos şi muscular. Nivelul de potasiu scade atunci când ai o activitate fizică intensă, pentru că substanţa se pierde prin transpiraţie. Potasiul se găseşte din plin în banane, mere, struguri, piersici.

Nu uita să bei şi apă. Oboseala şi deshidratrea merg mână în mână. Deshidratarea, chiar şi minoră, îţi încetineşte metabolismul şi îţi dă o senzaţie de moleşeală. Dacă nu-ţi place apa, te ajută şi ceaiul de plante, dar şi fructele şi legumele proaspete, care sunt bogate în apă.

Pe lângă aceste alimente care trebuie să facă parte din dieta ta, trebuie să-ţi schimbi puţin şi obiceiurile alimentare.

Iar prima măsura este să iei micul dejun în fiecare zi. Această masă nu trebuie sărită dacă vrei să ai energie mai multă. Au fost şi studii care au ajuns la această concluzie. Micul dejun perfect este bogat în fibre şi nutrienţi. Poţi încerca cereale integrale, grăsimi bune şi o sursă de proteine.

De asemenea, importantă este şi frecvenţa meselor. Pentru a te bucura de energie trebuie să mănânci puţin şi des ca să nu ajungi la o senzaţie de foame intensă, însoţită, de multe ori, de o moleşeală greu de învins.

Pe de altă parte, nici mesele copioase nu te ajută pentru că, după o porţie sănătoasă de mâncare, ţi se face brusc somn. În mod normal, ai nevoie de trei mese principale şi două gustări, în fiecare zi. Migdalele, lactatele fermentate şi ciocolata neagră sunt gustări ideale.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton