Află ce înseamnă examenul sânilor şi de ce este important să faci periodic mamografie.
Ce este mamografia?
Mamografia este cea mai cunoscută şi eficientă metodă de depistare precoce şi prevenire a cancerului mamar.Chiar dacă nu reprezintă o metodă de tratament, mamografia este extrem de utilă atunci când există tumori minuscule ce nu pot fi detectate prin autopalpare sau cand apare suspiciunea unei tumori. Mamografia salvează anual vieţile a mii de femei, deoarece majoritatea modificărilor de ţesut descoperite la timp sunt tratabile.
Când este recomandat să îţi faci o mamografie?
Înaintea vârstei de 30 de ani, medicii recomandă autopalparea ca metodă de prevenire, însă după 40 de ani este obligatorie efectuarea unei mamografii anuale, mai ales dacă au existat în familie cazuri de cancer mamar la rudele de gradul 1 (mamă, soră, mătuşă). Statistic orice femeie poate să dezvolte cancer mamar,însă riscul este mai ridicat la cele cu antecedente familiale. Majoritatea afecţiunilor sânilor nu sunt maligne şi descoperite la timp sunt vindecabile.
În ce constă mamografia?
Procedura consultului nu este una dificilă, însă poate fi resimţită uşor stresantă de către unele paciente. Ea se realizează cu ajutorul mamografului, un aparat cu raze x care scanează sânul din două direcţii, deci sunt necesare două expuneri care să evidenţieze foarte bine ţesutul. Sânul este uşor comprimat cu ajutorul dispozitivului pentru ca screeningul să se poată realiza corect.
Riscul radiaţiilor emise de mamograf este unul foarte redus, mai redus chiar decât cel natural, însă există alte aspecte care trebuie luate în considerare: – o femeie care urmează să îşi facă o mamografie trebuie să se asigure că nu este însărcinată – dacă pacienta are implanturi acurateţea examinării va fi una foarte scăzută – înainte de mamografie este recomandat să nu se folosească deodorant sau creme.