O femeie de 61 de ani a devenit una din cele mai bătrâne mame din SUA după ce a născut propriul nepot. Kristine Casey a fost mamă surogat pentru fiica şi ginerele ei.
Dupa ce a nascut doi gemeni morti si a pierdut mai multe sarcinii, Sarah, fiica femeii, s-a lasat bătută, şi a cerut ajutorul mamei ei. Aceasta a acceptat să poarte în pantec embrionul rezultat din sperma ginerelui şi ovulul prelevat de la fiica ei. Aşa se face că Kristine a dat naştere propriului ei nepot, la sfârşitul săptămânii trecute.
Mulţi părinţi preferă ca bebeluşii lor să crească în pântecul unei femei din familie, o mamă, o soră sau o cumnată. Astfel, nici mama surogat nu este nevoită să se despartă pentru totdeauna de copil, şi nici părinţii biologici nu-şi fac griji că vor rămâne fără el.
Totuşi, cele mai multe mame surogat sunt străine de familia care le va creşte copilul şi trebuie să se despartă de el imediat după naştere. Cum reuşesc să facă asta nu ştiu decât ele. Cert este că s-a întâmplat ca o mamă surogat să refuze despărţirea de copil.
Baby M, mama surogat s-a judecat cu tatăl
Cazul Melissei, numită de presa Baby M, a fost faimos în America anilor ’80 din cauza luptei pentru custodie dintre mama surogat şi tatăl biologic. Familia Stern a găsit-o pe Mary Beth Whitehead printr-un anunţ în ziar, iar ea a acceptat să fie inseminată cu sperma bărbatului şi a semnat un contract prin care se obliga să renunţe la copil, care era şi al ei din punct de vedere biologic. Dar la 24 de ore după naştere, Mary Beth a apărut la uşa cuplului Stern, cerând înapoi fetiţa şi ameninţând că se va sinucide dacă nu o primeşte.
A urmat un proces lung şi controversat, la sfârşitul căruia damilia Stern a primit custodia fetiţei, însă Mary Beth Whitehead a rămas mama ei din punct de vedere legal şi a primit dreptul de a o vizita. Când a împlinit 18 ani, Melissa a cerut în instanţă ca mama ei biologică să nu mai aibă niciun drept asupra ei. La facultate, a studiat propriul său caz în cadrul unui curs de bioetică.
Mary Beth Whitehead a scris o carte despre experienţa ei ca mamă surogat, iar filmul „Baby M”, făcut dupa această carte, a primit un premiu Emmy în 1988.
Ce spune lega despre mamele surogat
Pentru ca acest caz să nu se repete, unele ţări au adoptat legi clare privind statutul mamelor surogat. În Canada, Australia, Belgia sau Ungaria folosirea mamei surogat este legală atâta timp cât serviciile ei nu sunt plătite. În India şi în unele state ale SUA este permisă şi răsplătirea mamei surogat cu sume de bani, pe când în Italia şi Franta legea pedepseşte mamele surogat, fie că primesc bani sau nu.
În România nu există legi cu privire la mamele surogat, deci această practică nu este nici legală, nici ilegală. Însă cuplurile care aplează la o mamă surogat sunt nevoite să înfrunte birocraţia tipic românească şi să treacă prin multe emoţii. Mama purtătoare are drepturi asupra copilului, chiar dacă nu este al ei din punct de vedere biologic.
Astfel, mama surogat este trecută pe certificatul de naştere al nou-născutului, împreună cu tatăl biologic, apoi renunţă la el, adica din punct de vedere legal îşi părăseşte copilul şi este decăzută din drepturile părinteşti. După aceea începe procedura prin care mama biologică adoptă copilul făcut de soţul ei cu altă femeie. Nu se ştie ce se întâmplă dacă mama surogat refuză să mai renunţe la copil după naştere sau dacă părinţii se răzgândesc şi nu mai vor copilul născut de purtătoare.
Mamele surogat „se poarta” şi în rândul vedetelor. După o încercare eşuată de adoptie, Elton John şi partenerul lui, David, au decis să apeleze nu la una, ci la două femei pentru a avea propriul copil. O clinică din California a folosit un ovul de la o donatoare, care a fost fertilizat in vitro, apoi introdus în uterul altei femei. Nu se ştie care din cei doi este tatăl biologic al copilului.
O altă vedetă care a apelat la o mamă surogat este Sarah Jessica Parker. Actriţa avea deja o fetiţă, însă pentru că îşi mai dorea un copil şi nu reuşea să rămână însărcinată, a găsit o femeie dispusă să poarte în pântec copilul lui Sarah şi al actorului Mathew Broderick. După naşterea gemenilor, mama surogat a dat în judecată doi poliţişti care au pătruns în casa ei, încercând să găsească materiale pe care să le poată vinde tabloidelor.
Citeşte şi despre Adriana Iliescu şi alte mame în vârstă!