Lumina artificială creşte riscul de cancer şi depresii

.

Luminile de pe stradă, din casă şi birouri sau cele care rămân aprinse noaptea ne pot afecta sănătatea mentală şi fizică. Află mai multe detalii despre cum te afectează şi pe tine!
Lumina artificială care rămâne aprinsă peste noapte poate duce la depresii, a arătat un studiu realizat de universitatea Ohio. Cercetarea a fost realizată pe şoareci de laborator, însă autorii ei sunt convinşi că şi oamenii pot suferi de pe urma iluminatului artificial. Locuitorii oraşelor mari s-au plâns deja că luminile reclamelor, care rămân aprinse toate noaptea, le provoacă insomnii şi le strică dispoziţia.

Acum, cercetătorii au confirmat faptul că avem nevoie de întuneric, măcar câteva ore pe zi, pentru a ne menţine în formă, fizic şi mental. Numărul tot mai mare al celor care suferă de depresii s-ar putea explica prin folosirea iluminatului artificial, pe timpul nopţii.

De parcă luminile veşnic aprinse din jurul nostru nu ar fi de ajuns, mulţi dintre noi obişnuiesc să îţi petreacă serile în faţa calculatorului sau televizorului. Dacă stai câteva ore în fiecare seară, la televizor, să nu te mire faptul că adormi cu greutate şi te trezeşti obosită.

Şi, din păcate, obiceiurile societăţii moderne nu ne afectează doar sănătatea psihică. Femeile care lucrează noaptea prezintă un risc mai mare de a face cancer la sân şi la colon, a arătat un studiu finanţat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Şi nici bărbaţii nu sunt feriţi de probleme. Cercetătorii israelieni au dovedit că ţările care folosesc intens iluminatul artificial pe timp de noapte au o incidenţă crescută a cancerului de prostată.

Toate acestea sunt puse pe seama ritmului circadian care este dat peste cap atunci când ne petrecem nopţile în medii luminate. Ca urmare, nu numai că ne simţim obosiţi şi avem insomnii dar ne este afectat şi sistemul imunitar, împreuna cu genele care duc la formarea celulelor anormale.

Ca să eviţi „resetarea” ceasului tău intern, petrece-ţi serile în medii slab luminate, evită calculatorul şi televizorul cu câteva ore înainte de culcare şi trage jaluzelele înainte să te urci în pat. Bineînţeles că este indicat să dormi noaptea şi să laşi orice alte activităţi pentru zi.

Organismul uman este obişnuit să funcţioneze după un ciclu lumina-întuneric dat de alternanţa naturală a zilelor şi noptilor. Acest lucru s-a dovedit în anii 70, când a fost descoperit „ceasul” din creierul nostru: nucleul suprachiasmatic (NSC), un grup de neuroni localizaţi în hipotalamus şi legat de nervul optic.

NSC controleaza eliberarea hormonilor care influenţează somnul, starea de veghe şi foamea. Printre aceşti hormoni se numără melatonina, al cărei nivel creşte seara, facilitând instalarea stării de somn, spoi scade către dimineaţă, ajutând la trezire.

Dar funcţionarea NSC depinde de semnalele pe care le primeşte de la ochi. Lumina artificială „păcăleşte” ceasul biologic, care eliberează anumiţi hormoni la ore greşite, contribuind la problemele de sănătate fizică şi psihică.

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale