Pilula contraceptivă este una dintre cele mai folosite metode contraceptive din lume. Ginecologii, revistele și siteurile o recomandă.
Ce știm despre pilula contraceptivă
Te ferește de o sarcină neplanificată, reduce efectele neplăcute ale menstruației, poate mări sânii, are efecte adverse ce țin de coagularea sângelui șamd.
Foarte multe lucruri, însă rămân neștiute de femei. Pilula poate fi cu adevărat utilă, dar nu ar trebui să uităm de efectele adverse ale acesteia.
Citește și Ştii cum să alegi cea mai bună metodă contraceptivă pentru corpul tău?
- Poate duce la depresie
Un efect advers grav al anticoncepționalelor este depresia. O persoană care are deja un fond depresiv există șanse ca starea de depresie să se accentueze.
- Poate fi folosită pentru a sări peste o menstruație
Foarte multe persoane nu întrerup administrarea pilulei contraceptive din diverse motive. Merg la mare, au un eveniment deosebit în familie și nu vor să-și bată capul cu menstruația.
- Te poate îngrășa
Foarte multe femei ajung să se îngrașe după administrarea pilulei. Dacă observi acest lucru trebuie să mergi din nou la control și să ceri schimbarea lor.
- Poate duce la infecții vaginale
Secreția vaginală își schimbă ph-ul din cauza pilulei contraceptive și asta poate duce la apariția infecțiilor de tip candidoză.
- Scade libidoul
Administrarea anticoncepționalelor poate duce la scăderea dorinței sexuale, a excitației și a lubrifierii din timpul actului sexual.
- Ajută la ameliorarea acneei temporar
Unele femei observă o îmbunătățire a aspectului tenului după ce încep administrarea anticoncepționalelor. Din păcate, efectul este unul temporar, pentru că acneea se întoarce o dată cu încetarea administrării.
- Poate afecta tensiunea arterială
Tensiunea arterială crește cu câteva unități după începerea administrării acestor pilule datorită stresului oxidativ cauzat de estrogen.
Citește și Cea mai revoluţionară metodă contraceptivă ar putea fi disponibilă pe piaţă din 2018
Sursa foto 123rf