5 lucruri pe care nu le ştiai despre deodorantul tău

.

Ştiai că deodorantul trebuie schimbat o dată la şase luni? Sau că e posibil să nu ai nevoie de niciun deodorant? Află mai multe lucruri interesante despre deodorante, antiperspirante şi felul cum funcţionează ele.

Care e diferenţa între deodorant şi antiperspirant

Deodorantul este orice produs care previne mirosul neplăcut al corpului, indiferent de felul cum funcţionează. Dar de obicei, când vorbim despre deodorant ne referim la un produs care împiedică dezvoltarea bacteriilor pe piele. După cum probabil ştii deja, transpiraţia în sine nu are niciun miros, însă ea hrăneşte bacteriile de pe piele, care produc substanţe urât mirositoare. Deodorantul nu împiedică transpiraţia, dar omoară bacteriile. Drept urmare, transpiri, dar nu miroşi urât.
Antiperspirantul este un tip de deodorant care previne mirosul neplăcut, împiedicând transpiraţia. Aceste produse astupă parţial „canalele” prin care transpiraţia iese din piele. Astfel, nu mai transpiri, deci nu miroşi urât.

Antiperspirantul nu opreşte complet transpiraţia

Dacă foloseşti cel mai scump antiperspirant şi ai observat că tot transpiri, explicaţia e simplă: niciun produs de acest gen nu opreşte complet transpiraţia. Cele mai multe reduc transpiraţia cu 20%, maxim 30%.
Dacă transpiri puternic, cel mai bine e să ceri sfatul unui medic fiindcă probabil deodorantele din comerţ nu te vor putea ajuta.

Poţi să capeţi „imunitate” la un deodorant

Se pare că nu este deloc un mit. Chiar dacă e neplăcută, transpiraţia are rolul ei în organismul uman, iar atunci când încerci să o împiedici, corpul tău va găsi metode să o producă în continuare – fie găseşte o metodă să „desfunde” canalele prin care iese transpiraţia, fie produce mai multă transpiraţie în alte glande sudoripare. Nu se ştie exact cum funcţionează acest mecanism. Cert este că da, corpul tău se poate obişnui cu un deodorant care în timp va deveni inutil.
De aceea e bine să schimbi marca de deodorant folosită o dată la şase luni.

Deodorantul tău nu ştie dacă eşti bărbat sau femeie

Poţi să foloseşti liniştită deodorantul iubitului tău sau al soţului pentru că diferă de al tău doar prin miros. Împărţirea deodorantelor pe sexe este doar un truc de marketing al producătorilor în încercarea de a vinde cât mai multe produse. Dacă citeşti lista de ingrediente, vei vedea că un deodorant pentru femei şi unul pentru bărbaţi sunt aproape la fel, dacă nu chiar identice. Diferă doar parfumul…

E posibil să nu ai nevoie de deodorant

În ultimii ani, producătorii de antiperspirante au reuşit să ne convingă că suntem urât mirositori şi că nu ne-am descurca fără produsele lor. De fapt, majoritatea oamenilor nu au un miros atât de puternic pe cât am crede, cu condiţia să facă duş în mod regulat. Evident, dacă tocmai ai ieşit din sala de fitness, unde ai transpirat intens, probabil că emani un miros sesizabil, dar altfel pielea ta nu ar trebui să miroasă urât.
Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton