Avortul. 8 lucruri pe care nu ți le spune nimeni

.

Avortul este o experiență traumatizantă pentru orice femeie, iar dacă ai de la bun început, toate informațiile necesare, este posibil să o depășești mai ușor. Dacă faci sau nu un avort este doar decizia ta, însă înainte de a merge la cabinetul ginecologului trebuie să știi totul despre intervenția pe care o vei suferi. Iată câteva lucruri pe care probabil nu le știai despre avort.

1. Ce se întâmplă în timpul unui avort

Avortul presupune ca sub anestezie, de obicei locală, vaginul să fie deschis cu ajutorului unui specul, după care se dilată colul uterin. Se introduce în uter un tub și, cu ajutorul unui aparat special, se absoarbe conținutul uterului. Uneori, se folosește și o chiuretă pentru a verifica dacă uterul este gol sau pentru a îndepărta țesutul care a rămas în uter.

Avortul nu necesită spitalizare, dacă nu apar complicații.

2. Ce simți în timpul unui avort

Avortul se face sub anestezie și nu este dureros. Atât în timpul, cât și după avort vei simți crampe asemănătoare cu cele de la menstruație. Uneori sunt mai ușoare, alteori mai puternice și nimeni nu îți poate spune cât de rău va fi. De obicei, avortul se face sub anestezie locală care poate fi combinată cu o sedare ușoară. Unele clinici ginecologice oferă și anestezie generală – adică vei ”dormi” pe toată durata intervenției – însă acest tip de anestezie presupune un risc mai mare.

3. Avortul implică anumite riscuri

Un avort presupune și unele riscuri. Conform Planned Parenthood, riscul de deces este de 11 ori mai mare la  naștere decât la un avort făcut în primele 20 de săptămâni ale sarcinii. Dacă sarcina e mai avansată de 20 de săptămâni, riscul este la fel de mare ca și la naștere, însă în România, avortul la cerere nu este legal decât în primele 12 săptămâni.

Avortul are o rată de complicații de 1% dacă este efectuat în primele opt săptămâni de sarcină și de 1,5 – 2% dacă este efectuat între 8 și 12 săptămâni.

4. Care sunt complicațiile posibile după avort

Avortul implică anumite riscuri, ca orice intervenție medicală. Complicațiile posibile sunt: sângerări masive, infecții, reacții alergice la medicamentele folosite, ”răni” la nivelul colului sau uterului. De asemenea, se poate întâmpla ca avortul să fie incomplet și să trebuiască repetat. Dacă nu sunt tratate rapid și corect, toate aceste complicații au aceeași urmare, pe termen lung: infertilitatea.

Pentru a preveni complicațiile grave, în cazul unui avort, trebuie să ții seama de toate recomandările medicului.

5. Ce se întâmplă după avort

După un avort este normal să ai crampe asemănătoare cu cele de la menstruație, dar poți lua calmante pentru a le ușura. Este normal să ai sângerări vaginale – fie sângerări ușoare (spotting) care durează până la 6 săptămâni, fie sângerări puternice care durează câteva zile sau sângerări intermitente. După un avort trebuie să folosești absorbante. Tampoanele interne sunt interzise. Avortul dă startul unui nou ciclu menstrual, iar în patru – opt săptămâni ar trebui să ai din nou menstruație normală.

6. Cum știi dacă este ceva în neregulă

Dacă ai făcut un avort, trebuie să știi care sunt primele semne ale complicațiilor grave. E vorba de:
– Sângerări puternice – dacă elimini cheaguri mai mari decât o lămâie sau folosești mai mult de două absorbante într-o oră, timp de mai multe ore.
– Dureri puternice care nu trec cu medicamente.
– Febră și frisoane, greață, vărsături.
– Secreții vaginale puternice cu miros urât.

7. Când poți să rămâi însărcinată din nou și ce se întâmplă cu următoarele sarcini

După un avort, poți rămâne însărcinată din nou destul de repede, așa că e important să folosești metode contraceptive. În general, un avort nu îți afectează fertilitatea sau următoarele sarcini. Dar, conform Mayo Clinic, există riscul ca la următoarele sarcini să ai sângerări sau să naști prematur.

8. Avortul medicamentos. Cum se face

Avortul medicamentos se face, așa cum spune și numele, cu ajutorul medicamentelor. Nu necesită intervenție chirurgicală, deci riscul de complicații este mai mic. De asemenea, experiența este mai puțin traumatizantă, mai ales că avortul se poate petrece în confortul propriei case.

Un avort medicamentos presupune administrarea unui medicament numite Mifepristone, care provoacă sângerare și crampe ce pot dura de la câteva ore până la câteva zile. Înainte de a lua medicamentul este nevoie de o consultație ginecologică în cadrul căreia se va diagnostica sarcina cu exactitate și ți se va explica ce urmează.

9. Avortul spontan. Ce este

Dacă până acum am vorbit despre avortul provocat, la cererea pacientei, trebuie să știi că există și situații când avortul de produce în mod spontan. De obicei, se întâmplă atunci când embrionul are un defect genetic și nu se poate dezvolta normal. Corpul femeii va elimina sarcina în mod natural, simptomele fiind sângerarea vaginală, crampele abdominale.

Avortul spontan este mai frecvent decât ai crede. Aproximativ 25% din sarcini se termină prin avort spontan, iar uneori femeia nici nu știe că a fost însărcinată, ci percepe doar o menstruație mai dureroasă sau mai abundentă.

10. Cât costă un avort în România

Prețul unui avort în clinicile din România depinde de vârsta sarcinii, tipul de avort și tipul de anestezie. Cu anestezie locală și o sarcină până în 10 săptămâni, prețul este, evident, mai mic.

Un avort cu anestezie generală poate să coste până la 1200  de lei, în Capitală, iar în provincie prețurile sunt mai mici.

Citeste si: Cât costă un avort în România în 2019.

Foto: ecografie, 12 saptamani de pe Shutterstock

Ultima modificare martie 22, 2019 6:10 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale