Lipoaspiraţia este procedura medicală care te poate scăpa de grăsimea localizată într-o anumită zonă. Depozitele de grăsime localizate oriunde pe corp, care nu răspund la dietă şi exerciţii fizice sunt rezolvate cu succes prin lipoaspiraţie. „Lipoaspiraţia modelează anumite regiuni ale corpului prin îndepărtarea grăsimii în exces, îmbunătăţind conturul şi proporţiile”, explică chirurgul estetician Florin Juravle.
Chiar dacă majoritatea intervenţiilor de acest gen sunt realizate la nivelul grăsimii de pe abdomen, trebuie ştiut că lipoasiraţia se face şi la nivelul bărbiei, gâtului, coapselor, gambelor, gleznei, în regiunea internă a genunchilor, pe toracele anterior sau posterior, sau la nivelul membrelor superioare. „În unele cazuri lipoaspiraţia poate fi asociată cu alte intervenţii de chirurgie estetică, de exemplu: lifting facial, reducere mamară, abdominoplastie. Lipoaspiraţia nu este un tratament împotriva obezităţii şi nici un tratament eficient care să elimine celulita”, explică medicul chirurg .
Cui îi este recomandată lipoaspiraţia?
Specialiştii spun că pacienţii potriviţi pentru astfel de intervenţii chirurgicale sunt „persoanele adulte, de orice vârstă, cu masă corporală cuprinsă într-un interval de plus/minus 30% din valoarea ideală, cu pielea fermă şi elastică şi cu un bun tonus muscular. Aceştia trebuie să mai îndeplinească următoarele condiţii: să fie sănătoşi clinic, nefumători şi să aibă capacitatea de a privi cu obiectivitate rezultatele acestei intervenţii”.
Ce se întâmplă în timpul intervenţiei de lipoaspiraţie?
„Este o procedură chirurgicală. Necesită practicarea unor incizii minuscule în apropierea zonelor de tratat, prin care se introduc canule de mărimi variabile. Uneori incizia este atât de mică încât nu necesită fire de sutură. Grăsimea este mobilizată prin folosirea unui vacuum. Pentru zone mici se pot folosi seringi vacumizate”, explică medicului chirurg Florin Juravle.
Zona aspirată se pansează într-un conformator special pentru a ajuta pielea să se ‘plieze’ pe noul conţinut. Uneori sunt necesare intervenţii secundare pentru a îndepărta pielea în exces. După intervalul de vindecare de aproximativ 14 zile, sunt utile şedinţe săptămânale de endermologie, pentru a nivela şi mai mult zona lipoaspirată şi pentru a se vindeca cât mai suplu.
Ce probleme pot apărea după intervenţia de lipoaspiraţie?
Riscurile posibile sunt contur neregulat, plierea pielii sau pielea căzută, leziuni ale nervilor sau ale pielii, pigmentare neregulată, infecţii ale zonei tratate, ‘dopuri’ de grăsime sau de sânge, pierderi crescute de lichide sau acumulări de lichide la locul intervenţiei.
După intervenţia chirurgicală, pacientul trebuie să poarte 2 luni un bandaj elastic, compresiv. Acesta are rolul de a controla edemul care se dezvoltă post operator şi de a comprima pielea pe noul conţinut.
Tu ai apela la lipoaspiraţie ca să scapi de grăsime?