O problemă aparte este „limba geografică”, situaţia în care limba este pătată, având aspectul unei hărţi. De obicei, petele nu sunt însoţite de durere şi, deşi nu se pot trata, problema nu este gravă şi nu afectează nici alimentaţia, nici alte aspecte ale vieţii.
La fel de inofensive sunt fisurile pe suprafaţa limbii. De obicei, „posesorii” le au toată viaţa, fiind o trăsătură moştenită din familie.
Când limba pare acoperită cu o substanţă albă, păstoasă, cel mai probabil suferi de candidoză, cea mai frecventă boală care dă această reacţie. Ar mai putea fi vorba şi de o infecţie bacteriană sau o inflamaţie.
Chiar dacă sunt dureroase şi enervante, aftele nu reprezintă o problemă gravă. Apar la cei care sunt predispuşi la ele, atunci când trec printr-o perioadă solicitantă – stres, boală etc. De reţinut este că aftele trec de la sine în maxim 10 zile. O aftă care nu dispare tebuie investigată urgent pentru că ar putea fi vorba de altceva mult mai grav.
Şi papilele filiforme îţi pot da bătăi de cap. De exemplu, când îţi muşti limba, una dintre ele se poate inflama, devenind roşie şi dureroasă. Şi de această dată, poţi sta liniştita dacă durerea trece de la sine în câteva zile. Dacă nu, medicul te poate ajuta să-ţi dai seama ce se întâmplă.
Acelaşi sfat şi în cazul limbii umflate. Se poate întampla ca reacţie alergică la ceva ce ai mâncat sau ca simptom al unei boli mai grave, cum este hipotiroidia sau o infecţie streptococică. Consultă medicul dacă limba nu revine la normal în câteva zile.