De câte ori trebuie să fac analize, asistentele îmi spun să întorc capul. De ce? „Ca să nu leşinaţi”, îmi zic ele. N-am înţeles niciodată de ce ar trebui să leşin când văd sânge…
… mai ales când e al meu şi e într-o eprubetă de 10 mililitri. Şi n-am înţeles nici de ce altora li se face rău în asemenea situaţii.
Până astăzi, când am găsit întâmplător o explicaţie. Se pare că n-ar trebui să facem glume pe seama celor care leşină la vederea sângelui fiindcă această reacţie ar putea fi unul din factorii care au contribuit la supravieţuirea rasei umane, salvând inidivizii care fără voia lor au asistat la evenimente tulburătoare.
Ce se întâmplă în corpul tău când leşini
Aşadar prostul obicei al unora de a leşina la vederea câtorva picături de sânge are legătură cu evoluţia omului.
Conform specialiştilor citaţi de MSN News, leşinul la vederea sângelui este un reflex pe care îl avem cu toţii, deşi numai la unii se manifestă.
Acest reflex, care poartă şi o denumire medicală – sincopă vasovagală, se declanşează nu numai la vederea sângelui, ci şi într-un moment de stres extrem, de frică, după o lovitură puternică, când e foarte cald, după ce stai mult în picioare, sau când te ridici brusc după o masă bogată. Bătăile inimii se răresc brusc, iar vasele de sânge din picioare se dilată, ceea ce permite sângelui să stagneze la acest nivel, ducând la scăderea tensiunii arteriale.
Toate acestea fac ca sângele să nu mai ajungă în cantitate suficientă la creier. Drept urmare, devii palidă, te simţi uşor ameţită, ai o senzaţie de greaţă şi o transpiraţie rece, iar în final îţi pierzi cunoştinţa pentru o perioadă scurtă de timp.
Sincopa vasovagală este cel mai frecvent motiv pentru care oamenii leşină.
Şi nu numai oamenii. Sincopa vasovagală apare şi la unele specii de maimuţe, dar se pare că şi caprele au stări asemănătoare, adică par să-şi piardă cunoştinţa când simt un pericol, probabil tot un reflex de apărare.
Află în pagina următoare de ce lesină oamenii când văd sânge!
Page: 1 2