Dar cum a ajutat asta la supravieţuirea speciei noastre? Experţii explică pentru MSN News: „Dacă eşti un om al peşterilor şi un alt om al peşterilor vine la tine să-ţi taie o mână, durerea şi vederea sângelui te fac să leşini. Văzându-te căzut pe jos, celălalt om al peşterilor crede că eşti mort şi te lasă în pace.” Dacă nu ai fi leşinat, adversarul te-ar fi lovit până când te-ar fi ucis de-a binelea, deci leşinul te-a ajutat să supravieţuieşti.
Dar lesinul are şi un alt avantaj: fiindcă are tensiunea scăzută şi pulsul rar, sângerarea este mai uşoară, deci cel rănit pierde mai puţin sânge.
Desigur, astăzi nu ne mai batem până la moarte cu vecinul de peşteră şi nici nu asistăm la masacre, însă reflexul a rămas înrădăcinat în ADN-ul nostru şi ne ajută totuşi în situaţii periculoase cum sunt accidentele de maşină.
Oricum, există o mare diferenţă între un accident grav şi vederea unei picături de sânge, iar medicii nu ştiu încă ce-i face pe unii din noi să leşine atât de uşor în situaţii care pe alţii nici nu-i fac să clipească. Deocamdată se ştie că aproximativ un om din 10 suferă cel puţin o dată o sincopă vasovagală.
Deşi acest leşin în sine nu este periculos, există oricând posibilitatea ca, în cădere, să te loveşti, aşa că, dacă te ştii sensibilă, e bine să anunţi când mergi la analize sau în alte situaţii stresante.