Lentilele colorate intens, sau care contin imagini si mesaje grafice necesita o atentie speciala. „Exista produse contrafacute, ilegale, care contin metale grele in lista ingredientelor, cum ar fi mercurul sau plumbul din vopseaua folosita, pentru a mentine costurile productiei foarte mici. Acestea sunt ingrediente chimice toxice, care pot penetra ochiul si ajunge in sistemul nervos”, avertizeaza Alexandru Alecu, de la Videt. „Macar acest lucru ar trebui sa atraga atentia oamenilor asupra pericolelor folosirii lentilelor fara prescriptie. Este destul de infricosator.”
Cum poţi fi sigură că lentilele pe care le porţi sunt de calitate? In primul rand, nu lasa achizitionarea lor pe ultima suta de metri, deoarece vei fi tentată să le cumperi în grabă.
Produsele de calitate trebuie sa respecte parametri de pe reteta si sa aiba informatii vizibile cu privire la procentajul de apa. Dacă folosesti lentile cu parametri diferiti risti ori sa pierzi lentila (din cauza ca nu se potriveste cu raza de curbura si diametrul ochiului, va cadea singura), ori, in cel mai rau caz, sa îţi ranesti corneea. Incompatibilitatea parametrilor lentilei cu cei ai ochiului este cea mai comuna cauza pentru care apar afectiunile oculare in cazul lentilelor de contact.
La retailerii online care nu vand si lentile medicale cu dioptrii, sansele de a gasi lentile de contact colorate de calitate scad semnificativ.
Chiar si pretul lentilelor este un semnal bun pentru a identifica nivelul calitatii. Preturile pentru setul de lentile de contact si produse de curatare fabricate de firme recunoscute in domeniu variaza intre 200 de lei (6 luni de purtare zilnica) si 550 de lei (6 luni de purtare continua zi si noapte) in magazinele online sau, cu aproximativ 20-40% mai mult, in opticile stradale. Pe piata exista cativa mari producatori de lentile de contact, care au dezvoltat aceasta ramura, iar brandurile cele mai populare sunt Ciba Vision, Bausch&Lomb sau Acuvue.
Ambalajul lentilelor de calitate trebuie sa contina marcajul CE (Comunitatea Europeana), urmat de indicativul organismului de certificare care evaluat conformitatea produsului si data de expirare. Bineinteles, pe piata exista si asa-zisele “no name”-uri care, la prima vedere par tentante din punct de vedere financiar, insa nu au nicio garantie, atestare sau instructiuni de folosire si ingrijire pentru cumparator.
Foto: Shutterstock