Slăbeşti uşor şi sănătos cu legumele de toamnă! Este sezonul ideal pentru slăbit, iar legumele sunt aliaţii tăi principali. Vezi de ce sunt importante legume în cura de slăbire, ce alte beneficii au şi cum poţi să le foloseşti!
De ce să mănânci legume toamna
Ştiai că toamna este anoptimpul ideal pentru slăbit? Deşi mulţi consideră că se slăbeşte mai uşor vara, adevărul este că, acum mii de ani, oamenii se îngrăşau vara şi slăbeau în sezonul rece. Explicaţia e simplă: vara se găsea mâncare din belşug, în timp ce iarna oamenii mâncau mai puţin şi consumau energie mai multă pentru a se încălzi. Chiar dacă astăzi lucrurile stau cu totul altfel, organismul uman „ştie” că în sezonul rece trebuie să slăbească, motiv pentru care toamna este anotimpul ideal ca să începi o cură de slăbire. Mai ales că legumele care se găsesc din abundenţă îţi sunt de mare ajutor.
Legumele te ajută să slăbeşti pentru că au puţine calorii şi un volum mare, adică poţi mânca fără griji un bol uriaş cu legume de toamnă, iar dacă faci un calcul vei constata că ai mâncat foarte puţine calorii.
În plus, legumele, mai ales cele puternic colorate, conţin multe vitamine, minerale, antioxidanţi, care îţi sunt necesare oricum, fie că vrei să slăbeşti sau doar să fii sănătoasă.
Cum să mănânci legumele de toamnă
După cum ştii deja, legumele sunt mai sănătoase în stare crudă, aşa că salatele cu o lingură de ulei extravirgin sunt varianta ideală. Dar există şi unele excepţii. Spanacul se mănâcă gătit pentru că astfel se absorb mai mine mineralele conţinute, iar roşiile şi morcovii îţi oferă mai mulţi antioxidanţi dacă le găteşti.
În schimb, sfecla, broccoli, ceapa, usturoiul, ardeiul gras sunt mai sănătoase în stare crudă.
Dacă totuşi preferi să le găteşti, e mai bine să le faci sote, coapte la cuptor, fripte pe grătar sau la abur. Evident, mâncărurile din legume nu sunt la fel de gustoase precum cartofii prăjiţi, de exemplu, dar le poţi aduce un plus de gust folosind tot felul de condimente, în funcţie de preferinţe.
Când găteşti legume nu trebuie să te temi de grăsimi. O lingură de ulei de măsline sau un cub de unt nu vor adăuga foarte multe calorii, dar vor da legumelor un gust mult mai bun.
Cum să slăbeşti cu legume de toamnă
Nicio masă fără legume! Evident, nu trebuie să mănânci doar legume. Ai nevoie şi de proteine, şi de grăsimi sănătoase. Ca o regulă generală, ar trebui să umpli trei sferturi de farfurie cu legume şi un sfert cu ouă, carne, peşte sau alt aliment bogat în proteine. Combinaţiile posibile sunt nelimitate!
Nu uita de supe şi ciorbe! Sunt ideale pentru serile reci de toamnă, te ajută să te hidratezi şi conţin puţine calorii. Încearcă supe-cremă din legume de toamnă, supă de pui, ciorbele de văcuţă, etc.
Foto: Shutterstock