Cu toţii ştim cât de bine este sa mâncam fructe şi legume proaspete. Dar legatura dintre ele si sănătatea noastră este mai puternică decât am crede. Natura le-a dat anumite forme şi culori, ca noi să recunoaştem mai usor proprietăţile nutritive şi curative.
Morcovii, „hrana” ochilor
Uita-te cu atenţie la rondelele de morcov si vei vedea cât de bine seamana cu ochiul uman. Ele nu reproduc doar forma rotunda a irisului, ci si pupila si irizaţiile fi ne din jurul ei. Iar culoarea placuta, portocalie, semnalizeaza gustul dulce si un component esenţial pentru sanatatea ochilor: betacarotenul. Consumul de morcovi ajuta organismul sa asimileze vitamina A, esenţiala pentru agerimea vederii în condiţii de lumina slaba. Stiai ca, în pofi da opiniei generale, morcovii sunt mai buni fi erţi pentru ca se digera mai usor si putem asimila o cantitate mai mare de vitamina A?
Roşiile, benefice inimii
Culoarea rosie si forma lor ne duce cu gândul la inima. Iar, daca le tai pe jumatate, vei observa ca principalele nervuri împart rosia în patru camere, asemanatoare cu atriile si ventriculele inimii. Numeroase studii au demonstrat ca vitaminele si antioxidanţii pe care îi conţin rosiile sunt benefi ce sângelui si bunei funcţionari a cordului. Stiai ca rosiile proaspete, consumate cu regularitate, menţin colesterolul la un nivel scazut si reduc cu 25% riscul de boli cardiovasculare?
Nucile, ajutoare pentru creier
Forma nucilor, atât a cojilor, cât si a miezului, dar si culoarea lor aduce aminte de creierul uman. Iar benefi ciile pentru creier sunt numeroase. Lecitina, magneziul si toate vitaminele din nuci ajuta memoria si reduc riscul unor boli degenerative precum Alzheimer si Parkinson. Acizii grasi omega 3 sunt de asemenea esenţiali pentru creier. Stiai ca nucile ne ajuta sa dormim mai bine, iar, în cazul persoanelor depresive, le ajuta sa treaca mai usor peste perioadele dificile?
Nu degeaba se spune în popor că un pahar de vin negru „primeneşte” sângele. Boabele de struguri roşii nu numai că seamănă cu celulele sângelui, dar au şi o mulţime de beneficii pentru circulaţia sangvină. Strugurii au un conţinut ridicat de resveratrol, un antioxidant care reglează fluxul sangvin, previne formarea de cheaguri şi îngroşarea vaselor de sânge. Ştiai că antioxidanţii din coaja şi sâmburii strugurilor roşii previn cancerul şi combat infecţiile virale precum gripele de sezon?
Strugurii albi ajută plămânii
Alveolele plămânilor sunt dispuse în ciorchini strâns grupaţi, întocmai boabelor de struguri albi. Natura a meşterit această asemănare să ne sugereze cât de importante sunt aceste fructe pentru buna funcţionare a plămânilor şi pentru sistemul respirator. Cercetătorii consideră strugurii albi un adevărat fortifiant pentru persoanele care suferă de astm, bronşite sau alte afecţiuni ale sistemului respirator. Ştiai că strugurii albi sunt cei mai indicaţi în refacerea organismului după o boală severă? Ei conţin fier şi zinc, minerale esenţiale pentru refacerea imunităţii şi a energiei.
Rinichii preiau toate toxinele din organism şi ne ajută să scăpăm de ele. Boabele de fasole, uimitor de asemănătoare cu rinichii, accelerează eliminarea substanţelor nocive şi curăţă vezica. În plus, fasolea conţine fibre benefice digestiei, previne depunerea colesterolului şi reglează zahărul din sânge, dar numai când este gătită cu foarte puţină grăsime. Ştiai că fasolea roşie este o sursă excelentă de fier, mai ales în perioada menstruală, când se pierd mineralele esenţiale?
Perele protejează uterul
Puţine fructe au un complex de minerale şi vitamine atât de bogat ca al perelor. Stimulează imunitatea şi nu produc alergii. Recent, s-a descoperit că au un rol important pentru sistemul reproducător. Perele, a căror formă seamănă cu uterul, conţin hormoni similari cu estrogenul şi echilibrează funcţia ovarelor. Ştiai că perele au beneficii mari şi asupra glandei tiroide? Aceste fructe, consumate regulat, previn apariţia unor boli endocrine.