Toamna aduce cea mai mare bogăție de legume și fructe în piețe. Alege legume de toamnă bine coapte și gustoase pentru salate, pentru ghiveciuri și supe. Descoperă cele mai bogate legume de toamnă în vitamine și antioxidanți și îmbogățește-ți dieta la începutul sezonului rece.
Profită de varietatea de legume de toamnă din piețe și consumă cât mai des salate și preparate sănătoase din legume. Luna septembrie este cea mai bogată lună, cu o ofertă foarte variată de legume și fructe. Gospodinele pregătesc acum zacuscă și murături, pun la congelator tot felul de legume pentru iarnă și fierb zarzavaturile pentru ciorbe. Dar pentru o imunitate și o rezistență mai bună a organismului în sezonul rece, este indicat să consumi cât mai multe legume de toamnă crude, în salate, pregătite cu zeamă de lămâi, ulei de măsline sau sosuri ușoare de iaurt.
Porțiile de legume recomandate zilnic
O dietă sănătoasă și echilibrată trebuie să cuprindă în medie 4 – 5 porții de legume și fructe pe zi. O salată cu legume de toamnă este excelentă pentru a susține imunitatea organismului și pentru a ne pregăti să întâmpinăm sezonul virozelor.
Alături de salate, mai poți pregăti sandviciuri cu felii de castravete, ardei și roșii, diverse garnituri de legume preparate simplu la aburi sau la grătar. Pune multe legume pe pizza, alături de șuncă sau ciuperci, gătește supe cremă de legume, paste cu legume, mâncăruri scăzute de varză sau fasole. Toate sunt delicioase și îi oferă organismului toți nutrienții de care are nevoie.
Nutriționiștii ne sfătuiesc să pregătim meniuri cât mai colorate. Cu cât o farfurie este mai colorată și mai bogată în legume, cu atât este mai apetisantă și sănătoasă.
Nu întâmplător, legumele de toamnă au culori atât de variate. Fiecare culoare ne indică beneficiile majore ale soiului respectiv, concentrația de betacaroten sau licopen, de vitamina C sau fibre.
Ardeiul gras roșu este foarte bogat în vitamina C, roșiile sunt bogate în licopen, dovleacul este bogat în betacaroten. Dar fiecare în parte ne oferă un complex variat de vitamine, acizi esențiali și antioxidanți care fortifică organismul și ne ajută să prevenim virozele și bolile specifice sezonului rece.
Vitamina C, vitamina A, vitamina K, complexul de vitamine B, acidul folic, seleniul, magneziul și fierul sunt oligoelementele de bază care ajută sistemul imunitar. Iar cele mai gustoase legume de toamnă sunt bogate în aceste vitamine și săruri minerale care fortifică imunitatea. Pe lângă aceste vitamine esențiale, sunt importanți și antioxidanții precum retinolul, resveratrolul, flavonoidele și carotenoidele prezente în numeroase fructe și legume.
Antioxidanții protejează celulele tuturor țesuturilor și organelor de procesele inflamatorii și de procesul oxidativ care duce la degradare și îmbătrânire. Mai mult decât atât, vitaminele esențiale și antioxidanții au un rol major în prevenirea apariției cancerului și a bolilor de sânge sau a bolilor cardiace. Conform informațiilor publicate de American Journal of Clinical Nutrition, consumul constant de legume și fructe bogate în antioxidanți și carotenoizi contribuie la diminuarea proceselor inflamatorii din organism și reduce considerabil riscul de apariție a cancerului.
În plus, consumul regulat de legume este esențial în dietele de slăbit, dacă dorești ca acestea să aibă efecte pe termen lung.
Ardeii
Toamna găsești cea mai mare varietate de ardei pe piață, fie ei ardei galbeni, ardei portocalii sau roșii, ardei grași sau ardei kapia. Ardeiul se numără printre legumele cele mai bogate în vitamina C. Consumul regulat de ardei proaspeți stimulează metabolismul și ajută activitatea inimii.
Aceste legume au au proprietăți antibacteriene, anticancerigene și analgezice, datorită conținutului de capsaicină. Reduc colesterolul din sânge și sunt recomandați persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare și circulatorii. Ardeii kapia au cea mai mare cantitate de vitamina C dintre toate soiurile de ardei. Stimulează sistemul imunitar și asigură o bună funcționare a sistemului digestiv.
Roșiile
Tomatele sunt legume complexe, foarte gustoase și dulci, pe care este recomandat să le consumi zilnic în stare proaspătă. Câtă vreme mai găsești roșii gustoase la piață, profită de aceste legume și pregătește salate delicioase, cu ulei de măsline și cu ardei grași, castraveți și măsline. Roșiile își păstrează toate proprietățile chiar dacă sunt congelate sau preparate sub formă de bulion și suc. Dar cele mai benefice pentru organism sunt roșiile proaspete. Acestea sunt bogate în licopen, betacaroten, vitamina C, potasiu, magneziu și acid folic. Roșiile sunt legume complexe, cu o mulțime de nutrienți esențiali de care avem nevoie pentru o imunitate puternică.
Varza
Varza albă sau varza roșie se numără printre cele mai populare legume de toamnă. Salata de varză crudă și fragedă este un deliciu, cu ulei de măsline și lămâi. Varza este o legumă bogată în vitamina C, vitamina K, folați, antioxidanți, polifenoli, fier, magneziu și compuși de sulf. Varza este excelentă pentru digestie și pentru sănătatea stomacului, varza roșie este recomandată pentru inimă, are proprietăți antiinflamatoare și este ideală în dietele de slăbit. În plus, varza roșie este mult mai bogată în vitamina C, folați și betacaroten decât varza albă.
Conopida
Înrudită cu varza, conopida este o legumă delicioasă, bogată în nutrienți și vitamine. Se consumă gătită la cuptor, în supe și salate. Conopida murată este și ea foarte îndrăgită în bucătăria românească. Conopida este benefică pentru digestie, pentru ficat și inimă și pentru imunitate.
Studii recente au demonstrat că această legumă conține antioxidanți cu un efect antitumoral puternic și combate apariția cancerului. Conopida este bogată în acid folic care apară organismul împotriva anemiilor și ajută la regenerarea țesuturilor. De asemenea, ea conține vitamina B6, vitamina C (doar trei buchetele de conopidă acoperă peste 60% din necesarul zilnic de vitamina C) și minerale precum calciu si fosfor. Fibrele îmbunătățesc digestia, protejează colonul și pot preveni apariția cancerului de colon. În plus, sulforanul din conopidă împiedică multiplicarea celulelor canceroase.
Gogoșarii
Toamna este anotimpul gogoșarilor gustoși, cărnoși, acrișori și delicioși. Se consumă cruzi în salate și sandviciuri, dar cei mai mulți dintre noi iubim gogoșarii murați. Gogoșarii sunt bogați în vitamina C, betacaroten și licopen, vitamina B6 și vitamina E.
Culoarea lor roșie intensă ne arată cât de buni sunt pentru inimă și pentru circulația sângelui, pentru imunitate, pentru piele, pentru metabolism și chiar pentru dietele de slăbit. Gogoșarii proaspeți sau murați constituie o gustare excelentă atunci când vrei să scapi de kilogramele în plus, dar este important să ții o dietă sănătoasă, la recomandarea unui nutriționist.
Gulia
Este una dintre cele mai gustoase legume de toamnă. Gulia are o ușoară aromă de varză dulce, o textură crocantă, poate ușor picantă, și este foarte apreciată în salatele de crudități. Gulia întărește imunitatea, susține inima, ajută digestia și rinichii, are proprietăți diuretice, antiinflamatorii, antioxidante și revitalizante. Bogată în fier și potasiu, gulia previne anemia.
Gulia conține 105% din aportul zilnic recomandat de vitamina C, fiind o legumă cu proprietati antioxidante puternice. Consumul regulat de gulii proaspete poate contribui la diminuarea riscului de apariție a bolilor cardiace, a virozelor de toamnă și a bolilor sistemului nervos.
Sfecla
Această legumă este deosebit de bogată în antioxidanți naturali. Culoarea ei roșie este un indiciu mai mult decât evident că este o legumă excelentă pentru imunitate, pentru inimă și pentru sânge. Totodată, sfecla roșie previne bolile de inimă și de ficat. Sfecla rosie este bogată în acid folic, o vitamină care joaca rol important în dezvoltarea și rezistența organismului. Manganul este implicat în formarea oaselor și rezistența acestora, în metabolismul energetic și menținerea funcției cerebrale normale. Cuprul, pe lângă faptul că se dovedește a fi esențial în procesele metabolice, joacă un rol în sinteza anumitor neurotransmițători.
Cu pulpa ei roșie și sucul rubiniu, sfecla roșie se consumă în salate, în ciorbe, sub formă de suc sau sub formă de murături picante. Este bogată în vitamine, antioxidanți, mangan, potasiu, fier și nutrienți care ajută la buna oxigenare a creierului, a sângelui și a inimii. Totodată, sucul de sfleclă roșie are proprietatea de a regla tensiunea arterială.
Dovleceii
Dovleceii fragezi pot fi consumați copți la grătar, gătiți pane, adăugați în supe și tocănițe, umpluți cu legume sau carne. Aceste legume cu pulpa dulceagă se combină cu orice alte legume de toamnă în diverse preparate delicioase. Dovleceii sunt bogați în vitamina A, vitamina B9, fosfor și potasiu, conțin enzime și flavonoide care acționează în beneficiul inimii, al creierului și al dezvoltării oaselor. Totodată dovleceii sunt recomandați pentru combaterea cancerului, a miopiei și a sclerozei.
Vinetele
Preparate la grătar sau coapte și tocate pentru salate, vinetele sunt un deliciu de care trebuie să ne bucurăm toamna. Cât timp mai găsești în piață vinete fragede și dulci, trebuie să profiți să le folosești în zacuscă sau să le coci și să le congelezi pentru iarnă. Vinetele nu pot fi consumate crude, în comparație cu alte legume de toamnă precum gogoșarii, țelina sau ardeii grași. Dar nu își pierd proprietățile, dacă sunt coapte câteva minute pe grătar pentru a fi decojite.
Din punct de vedere botanic, ele sunt înrudite cu roșiile, cartofii sau ardeiul gras. Dar vinetele au câteva calități deosebite. Ele conțin antioxidanți precum nasunina, care protejează organismul de radicalii liberi, antocianine care dau culoarea purpurie a coajei, și săruri de mangan, potasiu, vitaminele K, C, B6, niacină, cupru sau magneziu. Vinetele sprijină activitatea cardiacă, funcțiile cerebrale, sistemul digestiv și ajută circulația sângelui.
Țelina
Salatele de crudități cu multă țelină aromată, cu morcovi, mere și gulii, sunt un adevărat deliciu de toamnă. Folosește țelina la supe, ciorbe, salate și garnituri de legume. Nu arunca frunzele, și ele pot fi folosite să dea aromă la borșuri și ciorbe. Țelina este delicioasă și crudă, și preparată, ea este bogată în vitamina C, K, potasiu, calciu, fier și antioxidanți. Țelina protejează ficatul și stomacul, previne bolile cardiovasculare, scade tensiunea arterială și previne unele boli neuronale. Conform unor studii, țelina coaptă calmează arsurile gastrice, iar salatele de țelină proaspătă pot combate inflamațiile și infecțiile din organism.