Cum să te laşi de fumat fără să te îngraşi

.

– Pentru a satisface nevoia de dulciuri ce apare atunci când renunţaţi la fumat, asiguraţi-vă că aveţi mereu la dumneavoastră legume şi fructe proaspete. Dar tăiate în bucăţele mici! Exact, aţi ghicit: acest truc vă va ajuta  să nu cădeţi în capcana chips-urilor, batoanelor de ciocolată sau covrigeilor dar totuşi să vă satisfaceţi cheful de „ronţăială”!

– Dacă doriţi să evitaţi senzaţia de foame, încercaţi să beţi cât mai multă apă. Apa dă senzaţia de saţietate şi taie astfel pofta de mâncare. În plus, ea ajută la reducerea constipaţiei, un simptom obişnuit în timpul sevrajului nicotinic.

Faceţi exerciţii fizice regulate!

Pentru că sportul vă ajută să: ardeţi caloriile în plus, dormiţi mai bine, rămâneţi calm şi să reduceţi stresul, diminuând astfel nevoia de a fuma sau de a mânca.

– O plimbare de aproximativ 2 kilometri în 30 minute vă ajută să ardeţi cam 200 de calorii
– 30 de minute de dans vor elimina aproximativ 300 de calorii
– 30 de minute de înot ajută la arderea a 300 de calorii

Fumatul este o cauză reală a multiple forme de cancer la femei

Femeile fumătoare sunt cu 25% mai predispuse să dezvolte afecţiuni ale inimii (coronariene) în comparaţie cu bărbaţii  in contextul in care 55% dintre acestea sunt la varsta fertila. Si asta mai ales în contextul în care numărul fumătoarelor creşte de la an la an. În România, de exemplu, în ultimii 20 de ani numărul fumătoarelor aproape s-a dublat. Dacă în 1989 fumau 11,3% dintre femeile adulte, în 2009 „apelau” zilnic la ţigară 21,9% dintre ele! Mai mult, peste 55% dintre femeile fumătoare au între 15 şi 34 de ani, fiind la vârsta fertila.

Fumatul este o cauză reală a multiple forme de cancer la femei. Medicii oncologi au atras atenţia asupra creşterii mortalităţii cancerului de col uterin din 1994 în 2003, de la 14 la 16,93 cazuri la 100.000 de locuitori, iar, în cazul neoplasmului ovarian, de la 6,70 la 8,84.

Este de mult timp dovedit că femeile fumătoare sunt mai predispuse la cancer pulmonar decât bărbaţii, ele dezvoltând această boală după un consum mai mic de tutun şi au risc mai mare de a face forma cea mai severă a cancerului pulmonar. Una din explicaţii este că femeile folosesc mai frecvent ţigările de tip „slim, low-tar, lights” care favorizează fumatul „compensator” – inhalarea mai profundă sau mai frecventă pentru a-şi asigura „doza” de nicotină.

Dependenţa de fumat este o boală cronică şi trebuie tratată în consecinţă. Femeile încep să fumeze mai târziu decât bărbaţii însă renunţă mai greu. De altfel, studiile arată că rata de succes a renunţării la fumat este mai mare în cazul bărbaţilor. Motivele sunt atât de ordin biologic cât si psihologic.

Organismul femeilor procesează nicotina mult mai rapid decâtîn cazul bărbaţilor

Organismul femeilor extrage o cantitate mai mare de substanţe toxice conţinute într-o ţigaretă raportat la organismul bărbaţilor care are o reacţie diferită.  Organismul femeilor procesează nicotina mult mai rapid decât în cazul bărbaţilor, acestea fiind mai predispuse la dezvoltarea de afecţiuni coronariere în ciuda faptului că fumează mai puţine ţigarete pe zi în comparaţie cu bărbaţii, arată studiul publicat în The Lancet.

Mai mult, deşi riscul îmbolnăvirii de afecţiuni ale inimii scade în momentul renunţării la fumat, femeile renunţă la dependenţă mult mai greu decât bărbaţii. De asemenea, dependenţa de tutun a femeilor este în creştere în ţările în curs de dezvoltare deoarece sunt expuse presiunii reclamelor iar ţigările au un design adaptat cerinţelor psihologice ale femeilor. În plus, şi reglementările legislative sunt mai relaxate.  La nivel mondial, deşi se consideră că fumatul este o boală a bărbaţilor, femeile „recuperează” rapid, existând deja 220 de milioane de femei fumătoare .

În România, Programul Naţional Stop Fumat îşi propune să îi ajute pe acei oameni care îşi doresc din tot sufletul să renunţe la fumat şi au nevoie de ajutor de specialitate. O echipă de medici şi psihologi specializaţi în tabacologie, prezenţi în centrele Stop Fumat  şi implicaţi cu sufletul în acest proiect, stau în slujba celor care vor şi cred că pot renunţa la această boală deosebit de gravă, dependenţa de nicotină.

Programul Naţional Stop Fumat include: consiliere privind renunţarea la fumat,  linia telefonică cu apel gratuit (cunoscută sub numele de Tel Verde) şi accesul la medicamente gratuite. Toate cadrele medicale incluse în program cred în eficienţa programului şi se implică cu tot sufletul în efortul tratării pacienţilor dependenţi de fumat. Pentru a intra în program, pacienţii trebuie să sune la Tel Verde: 0800 878 673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920, ori să acceseze pagina de internet a programului pentru a afla unde se află cel mai apropiat medic specialist.

Mai multe detalii pe stopfumat.eu sau pagina de Facebook Stop Fumat.

În următoarea săptămână, dna. Dr. Magdalena Ciobanu răspunde întrebărilor voastre legate de renunţarea la fumat. Orice nelămurire aţi avea, lăsaţi întrebarea voastră sub formă de comentariu la acest articol.

Foto: Shutterstock

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton