Află cum poţi să intri în programul gratuit Stop Fumat şi cum te ajută specialiştii. Ziua Naţională fără Tutun este momentul ideal pentru a renunţa la fumat.
Cu prilejul Zilei Naţionale fără Tutun, specialiştii în pneumologie ne amintesc de programul Stop Fumat, finanţat din taxa pe viciu şi menit să-i sprijine gratuit pe cei care vor să devină nefumători.
„Asistarea fumătorilor într- un cadru medical, atunci când aceştia decid să se lase de fumat, este una dintre intervenţiile care şi-au demonstrat eficacitatea în alte ţări, crescând procentul celor care reuşesc să renunţe la acest obicei”, anunta specialiştii în terapia tabagismului, amintindu-le românilor fumători că nu trebuie să lupte singuri cu viciul. Tabagismul este o boală pentur care există tratamente.
Cum să intri în programul Stop Fumat
E foarte simplu! Trebuie doar să te prezinţi la un medic inclus în programul Stop Fumat, care îţi va oferi consultanţă şi medicamente, dacă le consideră necesare. Totul este gratuit pentru beneficiar, Ministerul Sănătăţii cheltuind în medie 200 lei pentru fiecare persoană care se prezintă la control.
Dacă vrei să fii unul din beneficiari nu-ţi rămâne decât să intri pe www.stopfumat.eu sau să suni la numărul gratuit 08008STOPFUMAT pentru a lua legătura cu cel mai apropiat specialist antifumat.
În Bucureşti poţi cere ajutor la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, la dispensarul TBC sector 5, sau la Institutul de Cardiologie „C. C. Iliescu”, unde te aşteaptă medici cardiologi, pneumologi, dar şi psihologi gata să te ajute cu sfaturi şi medicamente.
Pentru celelalte oraşe, consultă lista de pe pe www.stopfumat.eu unde gaseşti şi datele de contact ale specialiştilor.
5200 de foşti fumători
În primele două trimestre ale acestui an, au intrat în programul Stop Fumat 13.000 de români care au primit tratament medicamentos. Dintre aceştia, 40% s-au lăsat de ţigări, ceea ce înseamnă că 5200 de oameni sunt acum nefumători datorită ajutorului primit de la medici.
Dintre aceştia aproximativ 20% s-au lăsat de fumat la timp pentru a evita instalarea bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC), o boală pe cât de gravă, pe atât de costisitoare. În cifre concrete, 1000 de oameni s-au salvat de la BPOC pentru că au intrat în programul Stop Fumat.
Citelte şi sfaturile noastre împotriva fumatului: Tratamente eficiente anti fumat, 11 metode prin care să renunţi la fumat, Cum să te laşi de fumat fără să te îngraşi.