Lăsata Secului: Beneficiile postului pentru organism

.

Cum se ține corect postul

În mănăstiri, se ține un post mai aspru, iar majoritatea credincioșilor renunță în această perioadă la carne, ouă și produse lactate.
Postul Paştelui este cel mai lung şi mai drastic, dar şi Postul Crăciunului ţine destul de mult.
Începe cu o perioadă de pregătire: săptămâna brânzei, în care nu se mai consumă carne, în schimb se mănâncă vegetale, brânză, ouă şi peşte.
Apoi, pentru prima săptămână de post, Biserica recomandă un regim mai aspru: de luni până miercuri se ia masa doar o dată pe zi, seara, cu pâine și apă.
În continuare, se mănâncă doar produse vegetale, iar ulei și vin se consumă în zilele speciale, în care există dezlegare, cum ar fi sărbătorile și zilele de sâmbătă și duminică.
Ultima săptămână de post este asemănătoare primei. Cei mai mulți creștini țin postul după puterile lor, starea de sănătate și de tipul de activitate în care sunt implicați.

Cu ce înlocuiești alimentele „de dulce”

Este important să ai un aport optim de proteine: ciuperci, fasole, linte, soia. Totuşi, aceasta din urmă trebuie consumată cu moderaţie, deoarece conţine hormoni estrogeni, care, în exces, dăunează organismului.
Nu sunt indicate produsele speciale de post (salamuri, pate, chiftele etc.). Unele dintre ele pot să conţină aditivi alimentari, care nu vor ajuta la detoxifierea organismului.
Folosește și cereale ca hrișca și meiul, pe care le poți firbe și prepara cu diverse legume, ca salate. În general, se recomandă o hrană cât mai naturală şi să profiţi de verdeţurile care încă se găsesc pe la noi.

Sursa foto: Shutterstock

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton