Indiferent ce vârstă ai, laptele este indicat în orice alimentaţie sănătoasă, care să îţi întărească organismul.
Calităţile laptelui sunt cunoscute din timpuri vechi, însă chiar si cele mai recente studii vin să aducă argumente în favoarea sa.
Prin compoziţia pe care o are, laptele oferă organismului substanţe hrănitoare, cum sunt proteine, grăsimi si glucide, la acestea adăugându-se vitaminele A, B, D si E, ca si calciu si fosfor, importante în întărirea oaselor si a dinţilor.
Proteinele din lapte conţin amino-acizi care ajută la refacerea celulelor organismului.
Cu un conţinut de 64 calorii si 3,3 g proteine în 100 ml, laptele este recomandat pentru păstrarea siluetei si ajută la formarea ţesuturilor musculare.
Calciulpe care îl conţine previne rupturile de oase si ajută procesul de vindecare a fracturilor.
Laptele stimulează activitatea creierului si ajută procesul de gândire.
Dintre sortimentele de lapte, cel mai consumat este cel de vacă, însă si laptele de oaie, de bivoliţă sau de capră sunt căutate si apreciate.
Conform cercetărilor realizate la Universitatea Johns-Hopkins din SUA, fumătorii care obişnuiesc să bea lapte scad cu 60% riscul de a face bronsită cronică, iar cei care consumă zilnic două până la trei pahare din acest aliment previn apariţia cancerului la intestinul gros.
Şi în cadrul sindromului premenstrual studiile au demonstrat rezultate pozitive, durerile scăzând în 54% din cazuri.