… acestea ar fi două din explicaţiile pentru care unii oameni au lapsusuri şi presque vu-uri.
Femeile însărcinate au adesea probleme minore de memorie, ceea ce americanii numesc „mommy brain”, în traducere liberă „creier de mămică”. Cercetătorii încă nu s-au pus de acord dacă acest fenomen este real sau e doar un mit urban, gravidele căzând în capcana propriilor prejudecăţi.
Un studiu a arătat că memoria este puţin mai slabă în ultimul trimestru de sarcină, pe când altul a ajuns la concluzia că gravidele se descurcă la fel de bine ca şi restul lumii la testele cognitive.
Dacă este reală, memoria slabă a mămicilor s-ar putea explica prin acţiunea hormonilor de sarcină, dar şi prin grijile care apasă pe umerii lor.
Pe de altă parte, un studiu a arătat că lapsusurile ar putea avea legătură şi cu hipertensiunea arterială. Pacienţii hipertensivi care au început să-şi controleze tensiunea prin medicaţie şi dietă au observat că lapsusurile fie dispar, fie sunt mult mai rare.
De asemenea, se mai ştie că lapsusurile sunt mai frecvente la persoane obosite, stresate, care au multe probleme pe cap, dar şi la cei care suferă de anxietate sau depresie, boli care afectează într-o mică măsură şi memoria.
Lapsus sau Alzheimer?
Tot de anxietate şi depresie este legată şi boala Alzheimer, conform specialiştilor de la fundaţia Ana Aslan, care au anunţat că această formă de demenţă apare din ce în ce mai des şi la persoanele tinere. Boala care este asociată în general cu bătrâneţea poate să afecteze chiar şi persoane de 45 de ani.
Primele semne ale bolii Alzheimer sunt lapsusurile. Însă nu trebuie să te îngrijorezi. Lapsusurile sunt un semnal de alarmă doar când devin foarte frecvente şi te împiedică să-ţi aminteşti numele unor obiecte comune.
De exemplu, e normal să uiţi cum se numea profesoară de română din liceu, dar nu e normal să ţii o mănuşă în mână şi să nu-ţi aminteşti cum îi spune sau cum se foloseşte. Din păcate, cei care suferă de Alzheimer nu sunt conştienţi de faptul că uită, aşa că este bine ca cei din jur să poată recunoaşte primele semne ale bolii.