Lămâiul este unul dintre cei mai vechi pomi fructiferi cultivaţi. Originar din India, astăzi se cultivă în zonele cu climă subtropicală, în special în Florida şi zona mediteraneană.
Este renumit pentru proprietăţile sale terapeutice, fructele şi frunzele fiind folosite în tratarea diverselor afecţiuni.
Lămâia, folosită în toate bucătăriile lumii, este foarte apreciată pentru gustul şi aroma deosebite, dar şi pentru aportul important de vitamine (B, A, C şi PP), fosfor, potasiu, calciu şi fier.
Pentru că se foloseşte în aproape toate preparatele culinare (sosuri, salate, ciorbe, mâncăruri din peşte, prăjituri, jeleuri, băuturi răcoritoare), se poate spune că nu este zi în care fiecare din noi să nu consume lămâie, ceea ce este foarte bine.
Lămâia, cel mai bun medicament
Lămâia fortifică sistemul imunitar, iar substanţele antioxidante pe care le conţine încetinesc procesul de îmbătrânire a celulelor.
Sucul de lămâie este un bun dezinfectant, alină durerile în gât şi răguşelile. Are acţiune astringentă, stimulează apetitul şi digestia, calmează palpitaţiile inimii şi ajută în cazul surmenajului fizic şi intelectual. Uleiurile volatile conţinute în coajă au efect antiinflamator şi ajută la relaxarea vaselor de sânge.
Ştiai că…
…cele mai bune lămâi sunt cele care au coaja galben-aprins şi lucioasă, fără să fie aspră?
…atunci când se adaugă suc de lămâie la maioneză, aceasta se albeşte şi are un gust foarte bun?
…lămâile mari şi cu coaja groasă sunt foarte bune pentru coajă,
dar nu sunt zemoase?