Dacă un consum ridicat de carbohidraţi determină scăderea numărului de spermatozoizi, consumul de lactate precum smântână, brânză grasă sau lapte nedegresat nu are acelaşi efect asupra numărului spermatozoizilor sau motilitatea lor, ci spermatozoizii tind să aibă o formă anormală, au descoperit oamenii de ştiinţă.
Ambele studii au fost efectuate luând în considerare şi alţi factori care ar putea influenţa calitatea spermei, cum ar fi greutatea corporal, dacă fumează sau nu, consumul de alcool şi cafea, însă rezultatele au fost aceleaşi.
Efectul carbohidraţilor asupra sarcinii
Alte astfel de studii au fost efectuate asupra femeilor care urmau să treacă prin intervenţii de fertilizare in vitro, iar oamenii de ştiinţă au descoperit că femeile cu diete echilibrate, care consumau mai puţini carbohidraţi şi mai multe proteinte, au rămas însărcinate mai uşor, faţă de cele care consumau mulţi carbohidraţi zilnic şi ale căror proceduri au avut succes doar în procent de 17%.