Reconstrucţia labiilor este una dintre cele mai cerute intervenţii de chirurgie estetică, nu numai în Occident, ci şi în România. Se pare că va fi şi una din cele mai controversate.
Bărbaţii nu mai sunt singurii preocupaţi de aspectul, forma şi mărimea organului genital. Mai nou, femei din întreaga lume, inclusiv din România, recurg la chirurgia estetică pentru a schimba aspectul zonei genitale.
Una dintre cele mai cerute operaţii este labioplastia, menită să refacă forma labiilor. Apelează la ea femeile care au labii prea mari, asimetrice sau cu o formă mai puţin atrăgătoare.
Tocmai această operaţie este, în prezent, subiectul unei controverse, născută din rezultatele unui studiu britanic.
Specialiştii de la Universitatea din Londra au verificat toate studiile legate de labioplastie şi au descoperit că, deocamdată, se ştiu prea puţine despre efectele pe termen lung ale acestei intervenţii.
Ei aseamănă labioplastia cu circumcizia feminină făcută în anumite ţări, din motive religioase, în sensul că cele două intervenţii pot da probleme similare la naştere: rupturi perineale şi sângerări masive, care pot fi evitate doar prin cezariană.
Motivele pentru care femeile recurg la operaţiile de labioplastie sunt de ordin fizic şi psihic. Ele spun că labiile prea mari le deranjează atunci când fac sport, nu le permit să poarte haine strâmte sau costume de baie şi le strică viaţa sexuală pentru că se simt jenate în faţa partenerului.
Cercetătorii britanici susţin însă că tocmai operaţia le poate strica viaţa sexuală pentru că micşorează sensiblitatea nervilor din zona genitală.
Pe de altă parte, Daniela Bunilă, medic primar chirurgie plastică, nu este de acord cu aceste afirmaţii şi ne-a explicat că o operaţie făcută de un profesionist este perfect sigură şi nu are complicaţii pe termen lung.
În ce priveşte naşterea, labioplastia nu schimbă nimic, pentru că intervine doar asupra organelor genitale externe, nu şi asupra vaginului. Din nou, spune dr. Bunilă, contează priceperea medicului care asistă la naştere.
Dr. Cristian Niţescu, chirurg plastician la Lasermed si director medical la Spitalul de Chirurgie Plastică, ne-a confirmat că naşterea nu este în niciun fel influenţată sau complicată de o labioplastie suferită anterior, pentru că această operaţie nu micşorează orificiul vaginal.
În ciuda aparenţelor, româncele recurg des la operaţiile de labioplastie, ba chiar este una din cele mai cerute intervenţii estetice, potrivit dr. Bunilă.
În jur de 20 – 25 de labioplastii pe an face şi dr. Niţescu. Chirurgul spune că nu avea atâtea solicitări în urmă cu doi – trei ani, când această operaţie nu era foarte cunoscută în România. Odată cu popularizarea ei, a crescut, bineînţeles, şi cererile.
Mult mai rar se face operaţia pentru refacerea himenului, himenoplastia. Dr. Niţescu ne spune că pacientele o solicită din cauza unor „greşeli” făcute în adolescenţă sau înainte de căsătoria cu un bărbat ce are anumite aşteptări, cauzate de religie sau de educaţia primită.
Labioplastia şi himenoplastia se fac numai în sistem privat pentru că sunt operaţii strict estetice, deci asigurarea medicală de stat nu suportă costurile.
Acestea pornesc de la 650 euro, la clinica medicului Daniela Bunilă, iar la Lasermed sunt în jur de 500 – 600 euro.