La primul semn de răceală, binevoitorii te sfătuiesc să iei muuultă Vitamina C. Un tub, dacă se poate, şi-ai să vezi cum îţi trece! Nimic mai fals, spun studiile. Totuşi Vitamina C e bună şi-ţi trebuie zilnic.
Mitul cu megadoza de Vitamina C ca tratament antirăceală îşi are originea în lucrarea „Vitamina C şi răceala comună” din 1970, semnată de laureatul premiului Nobel, biochimistul american Linus Pauling. În cei patruzeci de ani scurşi de la apariţia lucrării, mai multe studii (unele efectuate pe parcursul a 20 de ani, pe zeci de mii de voluntari!) au infirmat că dozele mari de Vitamina C ne-ar putea proteja de atacul virusurilor responsabile de guturai. Ceea ce au descoperit însă numeroasele cercetări ştiinţifice este faptul că Vitamina C este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali şi că ne poate proteja de îmbătrânirea prematură a pielii, că reduce riscul apariţiei unor tipuri de cancer şi al bolilor cardiovasculare. Drept pentru care Vitamina C este mai „în vogă” ca niciodată, fiind adăugată, (din păcate, adesea sub formă de aditiv sintetic) în alimente şi chiar în cosmetice.
Surse naturale
În organism, Vitamina C participă la sinteza de colagen – o proteină care intră în componenţa
pielii, tendoanelor, ligamentelor şi a vaselor de sânge. E esenţială pentru vindecarea rănilor, pentru repararea şi „mentenanţa” oaselor, dinţilor şi cartilajelor. Doza zilnică recomandată variază între 30 şi 90 mg, în funcţie de vârstă. Fiind vorba de o vitamină solubilă în apă, organismul nu poate face rezerve din această substanţă, aşa că trebuie să o primească zilnic. Cele mai bune surse sunt legumele şi fructele, în special ardeii graşi, citricele şi sucurile proaspete de citrice, căpşunele, roşiile, brocoli, varza şi fructele de pădure.