Studiu: sub 50% dintre oamenii vindecați de COVID-19 mai au anticorpi după șase luni

.
Se pare că mai puțin de jumătate dintre oamenii vindecați de COVID-19 mai au anticorpi după șase luni de la finalizarea infecției, potrivit unui studiu realizat de rețeaua privată de sănătate Regina Maria, citat de Mediafax.

Studiul în cauză a fost pornit în august 2020, desfășurându-se în București și în Cluj. Faza I a studiului a evaluat răspunsul imun al oamenilor la 43-56 de zile de la primirea rezultatului pozitiv la testarea RT-PCR. Faza a II-a examinează gradul de protecție oferit de anticorpi pe o perioadă mai mare, de 180 de zile de la depășirea fazei acute a bolii.

Astfel, s-a descoperit că la jumătate de an de la vindecare ,oamenii sunt chiar mai puțin protejați. Doar 47% dintre aceștia au prezentat niveluri detectabile de anticorpi. Anterior, în faza I, cercetătorii descoperiseră că 79% dintre persoane aveau anticorpi la mai puțin de trei luni de la depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2.

„Deși azi știm mult mai multe despre acest virus și afectarea pe care o poate produce, studiile sunt în continuă desfășurare și metodele de protejare eficientă sunt permanent testate”, a explicat dr. Teodora Ionescu, medic specialist epidemiolog, potrivit Libertatea. Impactul imediat al acestor concluzii se răsfrânge asupra protecției suplimentare pe care trebuie să o oferim cadrelor medicale implicate în tratarea pacienților COVID-19 și expuse riscului infectării recurente, dar și a societății per ansamblu”.

Citește și: 50% dintre bucureșteni ar putea fi vaccinați anti-COVID-19 până la finalul lunii mai

Citește și: Studiu: Femeile de 40-50 de ani care au avut COVID-19 sunt mai predispuse problemelor de sănătate pe termen lung

Citește și: Predicții UE: până în iulie, 56% din populația României va fi vaccinată cu ambele doze

Citește și: Studiu: Cei care primesc ambele doze de vaccin nu mai fac COVID-19 și nici nu transmit virusul

Același studiu a remarcat că 44% dintre persoanele vindecate au rămas cu simptome de COVID-19 și după vindecare. Printre aceste simptome s-au numărat tusea, oboseala, lipsa gustului, lipsa mirosului, dificultățile respiratorii, durerile musculare, insomnia și căderea părului.

Însă studiul realizat de Regina Maria cu privire la imunitatea post-vaccinare, încă în derulare, prezintă deja rezultate promițătoare: 80% dintre persoanele care au fost infectate cu COVID-19 și care s-au vaccinat mai apoi au prezentat valori ridicate de anticorpi împotriva COVID-19.

Un alt studiu, lansat recent de The Lancet Psychiatry, arată că infecția cu COVID-19 lasă sechele neurologice  și psihiatrice cu o incidență de 34% în primele șase luni de vindecare.

Foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton