Joaca este „munca” unui copil, iar jucăriile sunt instrumentele pe care le foloseşte zilnic pentru a afla noi lucruri despre lumea ce îl înconjoară. De aceea este foarte important să-i oferi copilului tău…
… de Crăciun, dar şi cu alte ocazii, jucării sigure, care să-l distreze, să-l înveţe, fără a-i face rău.
O jucărie poate fi periculoasă din mai multe motive. Iată care sunt prinicipalele reguli pe care trebuie să le urmezi atunci când cauţi cadourile pentru piticul tău.
– Neapărat respectă indicaţiile producătorului privind vârsta. Chiar dacă micuţul tău este mai inteligent decât alţi copii, chiar dacă pare mai curios şi capabil să se joace cu obiecte complicate, nu ignora recomandările. Singurul care va avea de suferit va fi copilul tău.
– Nu cumpăra jucării a căror etichetă nu include marcajul CE. Acesta arată că produsul este în conformitate cu normele europene de siguranţă a consumatorului şi a mediului.
– Pentru un copil sub trei-patru anişori, nu cumpăra jocuri sau jucării ce includ părţi mici (nasturi, biluţe, magneţi, mărgele, rotiţe, clopoţei, baloane neumflate) care se pot înghiţi. Copilul se poate sufoca cu ele. Din acelaşi motiv verifică ursuleţii sau păpuşile. Pot avea aplicaţii (nas, ochi) din plastic care să se desprindă când copilul trage de ele.
– Dacă alegi o bicicletă, role, patine de gheaţă, trotinetă, cumpără şi echipament de protecţie, în special cască.
– Nu lua jucării sau jocuri ce includ corzi, cordoane sau bucăţi de sfoară. Copiii şi le pot înfăşura în jurul gâtului.
– Atenţie la jucăriile zgomotoase! S-ar putea că sunetele pe care le scot să fie prea puternice pentru urechile copilului.
– Citeşte eticheta pentru a vedea din ce material este făcută jucăria şi cu ce este vopsită. Toate substanţele folosite trebuie să fie perfect sigure. Copiii mici obişnuiesc să pună totul în guriţă, iar unele substanţe pot fi periculoase. Evită jucariile din PVC şi policarbonat. Ca material, cele din lemn sunt cele mai sigure.
– Nu cumpăra jucarii fragile, din materiale casante. Dacă cel mic reuşeşte cumva să spargă jucăria, nimic nu-l împiedică să înghită bucăţi din ea sau să se taie.
După ce vine Moşul
– Dacă ai un copil mai mare, învaţă-l să-şi pună jucăriile la loc de fiecare dată, altfel există riscul să se împiedice de ele şi să cadă.
– Aruncă imediat pungile din plastic. Mulţi copii s-au sufocat cu ele.
– Din când în când, verifică jucăriile pentru a vedea dacă sunt deteriorate. Când o jucarie se sparge sau se rupe, se pot desprinde din ea bucăţi mici care pot fi înghiţite.
– Depozitează corect toate jucăriile dacă ai copii de vârste diferite. Când cel mic găseşte prin casa jucariile celui mare pot sa apară accidente.
Jucăriile din lemn
Sunt la modă şi pe bună dreptate. Lemnul este cel mai sigur material. Ştii cu siguranţă că nu este toxic, mai ales dacă jucaria are culoarea naturală şi nu este lăcuită.
Totuşi, dacă un obiect este din lemn, asta nu îl face neapărat sigur. Vopseaua şi lipiciul folosite de producător trebuie să fie non-toxice, iar fiecare suprafaţă trebuie să fie bine şlefuită şi finisată, ca să nu se desprindă aşchii.
În acelaşi timp, obiectul trebuie să fie îndeajuns de uşor pentru a putea fi mânuit de un copil mic. Jucăriile din lemn sunt, de obicei, mai grele decât cele de plastic.