Ca în fiecare an înainte de Sărbători, controalele ANPC au arătat că multe din jucăriile vândute pot fi periculoase pentru cei mici. Iată cum să alegi jucăriile cele mai sigure.
Cum să alegi jucării sigure
Recomandările ANPC şi ale Comisiei Europene:
– Cumpără jucării numai din magazine de încredere, chiar dacă sunt mai scumpe.
– Înainte de a pune în coş o jucărie, citeşte recomandările privind vârsta şi siguranţa. Alege doar jucăriile recomandate pentru vârsta copilului tău.
– Cumpără doar jucării care au pe ambalaj marcajul CE, semn că sunt conforme cu normele de siguranţă UE.
– Pentru copii sub trei ani nu cumpăra jucării cu părţi mici detaşabile, deoarece ei au tendinţa să bage totul în gură, existând pericolul să se înece.
– Orice jucărie ai alege, înainte de a i-o da copilului, verifică dacă toate părţile sunt bine lipite sau cusute şi nu există riscul să se desprindă.
– După ce vine Moşul ai grijă să nu laşi ambalajele, mai ales pungile de plastic la îndemâna copiilor mici. Există riscul să se sufoce dacă se joacă cu ele.
– Atenţie şi la jucăriile cu baterii! Există riscul de arsuri prin contact cu bateria supraîncălzită sau dacă există scăpări ale electrolitului.
Jucării periculoase, vândute în magazinele din România
Inspectorii ANPC atrag atenţia că multe din jucăriile care vor umple sacul Moşului pot deveni un pericol pentru copii.
Ei spun că unii producători nu respectă legile privind etichetarea jucăriilor, astfel că omit să menţioneze căror vârste se adresează ele, dacă cei mici trebuie supravegheaţi când se joacă sau dacă trebuie să poarte echipament de protecţie. Drept urmare, jucăriile pot fi folosite greşit, ceea ce duce la accidente.
S-au depistat şi jucării periculoase: cu părţi care se desprind şi pot fi înghiţite de copii, cu şnururi elastice care prezintă pericol de strangulare etc.
Foto: Shutterstock