Jocurile video sunt învinuite pentru multe dintre comportamentele violente ale copiilor dar, în acelaşi timp, nu trebuie să dăm uitării nici aspectele pozitive ale acestora.
Jocurile video au apărut încă din anii 70 şi, de-a lungul timpului, s-au făcut multe cercetări în legătură cu efectul lor asupra oamenilor, şi în special asupra copiilor şi adolescenţilor.
Primul joc ce ar putea fi considerat violent a fost vestitul Pacman, care după standardele de astăzi este unul din cele mai inofensive jocuri, însă la momentul lansării lui a fost unul din primele care implicau distrugerea şi moartea anumitor persoanje.
Cu timpul, jocurile s-au schimbat, au devenit mai grafice, mai detaliate şi mai realiste. De abia în ultimii 10 ani, jocurile şi violenta pe care o cultivă au ajuns, cu adevarat, în atenţia noastră, mai ales după ce ar fi provocat, se pare, o serie de atacuri şi crime înfăptuite de adolescenţi.
Violenţă şi comportamete deviante
Multe cazuri nefericite au fost puse pe seama jocurilor video.
Anul trecut, un tânăr de 17 ani din statul american Ohio, a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru că şi-a omorât mama şi şi-a rănit grav tatăl. Aceştia îi luaseră jocul preferat. Alţi doi adolescenţi, tot americani, au început să tragă la întâmplare, în maşinile întâlnite pe autostradă. Au spus că s-au inspirat dintr-un joc pe calculator, Grand Theft Auto.
Şi masacrul care a avut loc la liceul Columbine, în 1999, ar putea fi pus pe seama jocurilor video, pentru că cei doi tineri criminali erau fani ai jocurilor Doom şi Wolfenstein.
Iar acestea sunt numai trei dintre cazurile de violenţă asociate cu jocurile pe calculator. În realitate sunt mult mai multe şi fiecare nouă întâmplare readuce jocurile în atenţia lumii.
Să fie jocurile singurele vinovate pentru aceste comportamente criminale? Cu siguranţă nu. Tinerii respectivi aveau, probabil, oarecare tendinţe către violenţă, iar jocul a fost doar factorul declanşator.
Altfel cum s-ar explica faptul că, deşi majoritatea tinerilor iubesc jocurile pe calculator, foarte puţini ajung să comită acte de violenţă, în viaţa reală?
Jocurile video, o ameninţare la adresa sănătăţii fizice şi psihice
Chiar şi aşa, producătorilor de jocuri video li se impută multe lucruri. Jocurile promovează violenţa faţă de oameni şi animale, rasismul, misoginismul, gesturile obscene, lipsa de respect pentru autoritate şi lege, etc.
Copiii care îşi petrec ore întregi în faţa calculatorului devin imuni la violenţă, capătă un comportament agresiv şi încep să imite ceea ce văd pe ecran. Pentru că jocul le ocupă gândurile permanent încep să aibă rezultate proaste la şcoală, nu se pot concentra pentru că nu se odihnesc suficient şi nu învaţă să cultive relaţii adevărate.
Dar şi sănătatea fizică are de suferit. Se bănuieşte că jocurile video, ca şi televizorul, ar avea de a face cu epidemia de obezitate care a lovit lumea în ultimii ani. Pasionaţii de jocuri sunt mai sedentari, adesea mănâncă în faţa calculatorului şi pot avea probleme cu tendoanele şi articulaţiile.
Page: 1 2