Pentru unii cafeaua este motivul pentru care se dau jos din pat dimineața, în timp ce alții o folosesc drept energizant atunci când au băut mai mult decât trebuie, în speranța că își vor mai reveni puțin.
De asemenea, dacă te-ai bucurat de savoarea unui pahar de vin în timpul cinei și ai comandat și o cafea la desert, mai bine gândește-te de două ori. Noile studii arată că nu este una dintre cele mai reușite combinații.
Robert Swift, doctor în dependență și asociat la Centrul de Studii pentru Alcool și Dependenție de la Universitatea Brown, susține că băutura care conține cofeină îți păcălește creierul că este încă activ, când el nu funcționează deloc la adevărata lui capacitate, din cauza alcoolului.
Explicația o oferă tot medicul Swift. Atunci când începem să bem câteva pahare, alcoolul trimite la creier semnale pentru a produce un nivel crescut de dopamină, un neurotransmițător al stării de bine. La rândul eim dopamina activează producerea unei substanțe chimice numită AMP ciclic, adică adenozin-3,5-monofosfatul ciclic. Acesta îți face creierul mult mai activ, te face să te simți mai fericit, mai volubil și mai energic.
Totodată, încep să se activeze și proprietățile sedative ale alcoolului, care generează producerea altor neurotransmițători ce încep să încetinească toate procesele cerebrale. Începi să resimți stări de oboseală, amețeală și confuzie și nu mai ai viteză de reacție.
Iar dacă adaugi o ceașcă de cafea acestei combinații, cafeina din băutură blochează enzimele speciale care controlează AMP-ul ciclic. Așadar, începe să se activeze starea de bunădispoziție dată de alcool, însă îi anulează efectele sedative.
Așadar, chiar dacă alcoolul îți face creierul să devină mai lent, începi să te simți mult mai energizată și nu ca atunci când ești băută. Acest lucru este extrem de periculos, pentru că creierul tău este păcălit că mai poate duce încă alte câteva pahare. Așadar, poți să bei și mai mult sau, dacă nu faci asta, simțindu-te atât de bine, ai senzația că poți chiar conduce și există tendința de a te urca la volan în acea stare. În concluzie, cafeina reduce efectul sedativ al alcoolului, însă nu și cantitatea de alcool pe care o ai, în realitate, în sânge. Deci, ești în continuare în stare de ebrietate.
Iar mixul te poate împiedica, o dată ce ai ajuns acasă, să dormi. La câteva ore după ce nu mai bei, este știut faptul că alcoolul are rolul de a energiza activitatea cerebrală, ceea ce duce la trezitul din somn în toiul nopții.