7 întrebări şi răspunsuri despre menstruaţie

.

Câte zile ar trebui să dureze menstruaţia? E normal să ai crampe? Şi cât de puternice? Află răspunsul la aceste întrebări, dar şi la altele legate de menstruaţie.

Cât de mult ar trebui să sângerez?

Având în vedere că menstruaţia durează câteva zile şi sângerezi continuu ai zice că pierzi mult sânge. Ei bine, e vorba, în medie, de numai 4-12 linguriţe de lichid menstrual. Dacă pierzi mai mult de atât înseamnă că trebuie să consulţi medicul. Cum ştii ce înseamnă prea mult? Când se umple câte un absorbant la fiecare oră timp de mai multe ore sau când trebuie să schimbi mai mult de 10 tampoane sau absorbante pe zi.

Ce culoare are lichidul menstrual?

Sângele curs dintr-o rană este roşu aprins, dar asta nu înseamnă că şi lichidul menstrual trebuie să fie la fel. El poate varia de la roşu deschis până la maro închis, toate nuanţele intermediare fiind normale. Când lichidul e maroniu înseamnă că el conţine sânge vechi, care nu este eliminat din corp imediat.

Câte zile ar trebui să ţină menstruaţia?

Media este între trei şi cinci zile, dar este posibil să dureze de la două până la şapte zile, fără ca acesta să fie semn de dereglări hormonale. Dacă sângerarea durează mai mult de şapte zile, consultă un medic.  

Sunt normale cheagurile?

Cheagurile de sânge sunt periculoase doar când se află în interiorul venelor. Dacă le elimini odată cu lichidul menstrual nu trebuie să-ţi faci griji. Ele se formează atunci când sângele stagnează prea mult undeva în interiorul corpului – se poate întâmpla când stai jos o perioadă lungă de timp. Dacă începi să elimini cheaguri mai multe ca de obicei sau observi că sunt foarte mari, e bine să consulţi ginecologul.

Cât de tare ar trebui să doară crampele menstruale?

Fiecare suportă durerea în mod diferit, astfel că ceea ce e insuportabil pentru o femeie ar putea fi „o nimica toată” pentru alta. Oricum, crampele menstruale ar trebui să cedeze dacă iei un calmant sau un antiinflamator (paracetamol, ibuprofen). Dacă durerile ţi se par prea mari şi nu te lasă să-ţi desfăşori activităţile zilnice, nu are rost să suferi inutil. Consultă un medic pentru a primi un tratament adecvat.

Află mai multe despre durerile menstruale!

Lipsa menstruaţiei e semn de sarcină?

De obicei da, dar există şi excepţii. Dereglarile hormonale, slăbirea bruscă sau prea însemnată, dietele prea drastice, activitatea fizică şi stresul intens pot să impiedice desfăşurarea normală a ciclului menstrual.

Află şi de ce ai ciclul neregulat!

Dacă am sângerari pot fi însărcinată?

Da, este posibil să fii însărcinată, chiar dacă ai ceva ce seamănă cu un început de menstruaţie. În primele luni de sarcină, sângerările sunt des întâlnite. Totuşi, nu ar trebui să fie confundate cu menstruatia normală. Va trebui să aştepţi pentru a vedea dacă sângerarea pe care o ai continuă cu o menstruaţie normală sau nu.
 
Foto: Hepta

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton