Întrebări despre hernia de disc

.

Vrei să ştii ce eficienţă au intervenţiile chirurgicale în cazul diagnosticului de hernie de disc şi ce alte metode de tratament există? Iată, în continuare, răspunsurile.
Medicul te va ajuta să alegi varianta de tratament cea mai potrivită în cazul tău.

În ce constă hernia de disc?

Vertebrele care formează coloana vertebrală sunt separate prin discuri intervertebrale cu rol de amortizare a şocurilor şi de menţinere a flexibilităţii coloanei vertebrale.

Aceste discuri sunt rotunde şi aplatizate, cu o capsulă externă mai dură, care înconjoară nucleul format dintr-un material gelatinos, bogat în apă. Din diverse cauze (supraponderabilitate, cărat frecvent de greutăţi, deshidratare produsă odată cu vârsta, răniri ale coloanei vertebrale), discurile intervertebrale se pot fisura. Dacă aceste fisuri se dezvoltă în timp până la rupere, fragmente din nucleu pot fi împinse afară, producându-se hernierea.

Din ce cauză apare durerea în hernia de disc?

Prin herniere sunt eliberate o serie de substanţe care produc inflamarea rădăcinilor nervoase care ies din măduva spinării. Simptomatic, aceasta se traduce prin durere, amorţeală sau slăbiciune în regiunea aferentă nervului afectat, cu posibilă iradiere şi către zonele învecinate.

În ce cazuri este necesară operaţia pentru hernie de disc?

Înainte de a lua în considerare varianta intervenţiei chirurgicale, este necesară o perioadă de tratament nechirurgical (odihnă, chiar repaus la pat, fizioterapie, medicaţie). Împotriva durerii şi disconfortului sunt indicate antiinflamatoare nesteroide, infiltraţii cu cortizon, relaxante musculare, antidepresive sau medicamente care induc somnul.

Dacă durerea nu cedează după 4-8 săptămâni de tratament nechirurgical, trebuie luată în considerare varianta intervenţiei chirurgicale. De asemenea, atunci când compresia mai multor rădăcini din zona lombară duce la incontinenţă vezicală şi la dereglarea funcţiilor sexuale (sindromul de coadă de cal), tratamentul chirurgical este necesar.

Care sunt principalele tehnici operatorii?

Discectomia deschisă este tehnica chirurgicală de înlăturare a fragmentelor din discul herniat. Această metodă poate fi eficientă în cazul pacienţilor care au urmat un tratament nechirurgical fără succes şi în cazul celor care au dureri severe. Discectomia percutană este folosită pentru discurile deplasate complet sau pentru cele care ajung în canalul vertebral.

E considerată mai puţin eficientă decât discectomia deschisă. Laminotomia şi laminectomia sunt două tehnici chirurgicale folosite cu scopul de a scădea presiunea exercitată asupra coloanei vertebrale, apărută în special la cei în vârstă. Nucleotomia percutană cu laser este o tehnică microchirurgicală nouă.

Ea constă în realizarea unei incizii minuscule (0,5 mm), prin care este introdus un dispozitiv cu raze luminoase care arde şi vaporizează zona herniată. Operaţia durează o jumătate de oră şi nu necesită internare. În lipsa unor studii concludente, care să arate beneficiile şi riscurile, această metodă este considerată deocamdată experimentală.

Ce riscuri şi ce beneficii implică intervenţiile chirurgicale?

Orice intervenţie chirurgicală presupune şi o serie de riscuri. Unul dintre acestea este revenirea simptomelor şi după operaţie, mai ales dacă bolnavul nu respectă regimul de recuperare indicat de medic.

Pe de altă parte însă, este foarte posibil ca operaţia să pună punct perioadei de disconfort. Un exemplu bun în acest sens este tratamentul chirurgical în cazul sciaticii de la nivel lombar jos. Studiile arată că, în 70% din cazuri, se înregistrează o ameliorare a simptomelor încă din primele zile de după operaţie.

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale