Chiar dacă nu este periculoasă, intoleranţa la lactoză, adică inabilitatea de a digera laptele, are simptome neplăcute, care îţi pot da bătăi de cap. Din fericire, scapi uşor de ele dacă renunţi…
… la lapte.
Poţi bănui că ai intoleranţă la lactoză dacă, după ce ai consumat lapte, te confrunţi cu diaree, greaţă, crampe şi balonare. Dacă scapi de aceste probleme când scoţi din meniul tău laptele şi produsele din lapte, este foarte probabil să suferi de intoleranţă la lactoză, ceea ce înseamnă că intestinul tău nu produce suficientă lactază, o enzimă care contribuie la digestia lactozei, zahărul din lapte.
Lactoza nu poate fi digerată şi trece direct în colon, unde fermentează, de aici provenind simptomele neplăcute.
Totuşi, diagnosticul final îl poate pune doar medicul gastroenterolog, după analize specifice: testul hidrogenului expirat, testul de toleranţă la lactoză sau testul acidităţii scaunului.
Fără lactate
Tratamentul cel mai eficient este, aparent, foarte simplu: eviţi laptele şi produsele din lapte. Numai că unele alimente conţin lactoză ascunsă (pâine, dulciuri, margarină, cereale, supe instant, sosuri, etc.) dar există şi medicamente care conţin lactoză, aşa că simptomele pot să continue, chiar dacă nu mănânci lactate.
În plus, lactatele sunt o parte importantă a alimentaţiei pentru că sunt bogate în calciu. Dacă renunţi la ele va trebui să ceri medicului un supliment cu calciu şi vitamina D sau să cauţi surse alternative de calciu.
Laptele din soia poate fi de ajutor, mai ales că unii producători adaugă calciu în aceste băuturi, iar gustul este asemănător cu al laptelui de origine animală.
Chiar dacă se găsesc mai greu, poţi căuta în comerţ produse din lapte care nu conţin lactoză, special fabricate pentru persoanele cu intoleranţă.
Lapte puţin şi des
Din fericire, mulţi dintre cei care suferă de intoleranţă la lactoză nu trebuie să renunţe complet la lapte pentru că se pot găsi modalităţi de a „păcăli” sistemul digestiv. Cantităţile mici de lapte, băute mai des se digeră mai uşor. La fel şi laptele consumat în combinaţie cu un aliment fără lactoză. Astfel digestia este încetinită şi simptomele nu mai sunt atât de grave sau nu mai apar deloc.
Produsele din lapte fermentat (brânzeturi, iaurturi) pot fi o sursă bună de calciu pentru că ele conţin mai puţină lactoză, deci se digeră mai uşor.
Suplimente cu enzime
Printre preparatele enzimatice pe care le găseşti în farmacii se numără şi cele care conţin lactază. Pilula se ia înainte de masă şi ar trebui să aibă un înveliş protector, care rezistă la acţiunea sucului gastric, pentru a ajunge în intestin, acolo unde este nevoie de lactază. Totuşi, unele persoane nu observă nicio îmbunătăţire atunci când iau aceste suplimente.
S-ar putea să te ajute şi probioticele, bacterii vii, care trăiesc, în mod normal, în intestin, unde ajută la digestie. Le găseşti în iaurturi, dar şi sub formă de suplimente.
Poţi să suferi de intoleranţă la lactoză chiar dacă, în copilărie, ai băut lapte fără probleme. În primii ani de viaţă, când laptele este principala sursă de hrană, intestinul produce mai multă lactază. Secreţia ei scade când alimentaţia se diversifică, însă la unele persoane scade prea mult şi intoleranţa la lactoză poate fi un efect normal al procesului de îmbătrânire.
Există şi intoleranţă secundară, ce apare ca urmare a unei afecţiuni digestive, dar şi intoleranţa congenitală, care este mai rară, dar se manifestă încă de la naştere şi bebeluşii au nevoie de lapte praf fără lactoză.
Foto: Shutterstock