EXCLUSIV Interviu cu medicul specialist: tot ce nu știai despre insomnie

.

Insomnia este o problemă cu care ne putem confrunta la orice vârstă. Doar în Statele Unite ale Americii, ea afectează unul din patru oameni, conform Science Daily.

Doctorul Ioan Bulescu este medic specialist ORL, cu competență în Somnologie, la Clinica Medicum. El ne-a explicat pe îndelete ce este insomnia, de ce apare și, mai ales, dacă și cum poate fi ea tratată.

Dr Ioan Bulescu

Ce este insomnia?

Insomnia este una din cele mai frecvente tulburări de somn, afectând între o treime și o jumătate din adulți, pentru cel puțin o perioadă din viață. Insomnia are un tablou clinic variat, de la dificultatea de a adormi până la treziri repetate în timpul nopții sau trezirea foarte devreme de dimineață urmată de imposibilitatea de a adormi la loc.

Poate insomnia să fie determinată de stres? 

Stresul este una din cauzele cele mai frecvente ale insomniei, în special ale insomniei acute, cea cu debut recent, și care de obicei se remite odată cu dispariția factorului declanșator. De multă vreme stresul a fost asociat cu tulburările de somn, iar cea mai mare parte a adulților au trecut cel puțin o dată prin aceste experiențe.

Totodată,  modificările stilului de viață pot determina tulburări de somn. Inactivitatea, alimentația nesănătoasă, lipsa exercițiului fizic sau schimbarea ritualurilor de somn pot fi cauze ale insomniei.

Somnul insuficient sau neodihnitor este la rândul său un factor de stres pentru majoritatea oamenilor, astfel încât este posibil să înceapă un cerc vicios în care stresul și insomnia să se agraveze sau să se mențină reciproc.

Cu ce alte tulburări de somn poate fi asociată insomnia? 

În unele situații, insomnia poate fi asociată și chiar agravată de tulburările respiratorii de somn, ca de exemplu sindromul de apnee în somn. În unele situații trezirile repetate determinate de apneea în somn pot fi confundate cu cele din insomnie. De asemenea, pacienții cu apnee în somn sunt stresați excesiv de somnul neodihnitor, iar acest stres poate la rândul lui să determine episoade de insomnie.

Cum se pune diagnosticul de insomnie? 

Deși nu există un test diagnostic specific pentru insomnie, un medic specializat în probleme de somn vă poate ajuta să găsiți un diagnostic corect utilizând mai multe metode. După o consultație, în care veți discuta probleme dumneavoastră de somn, este foarte probabil ca medicul să vă recomande ca pentru o perioadă să țineți un jurnal de somn în care să notați date relevante despre somnul dumneavoastră ( ora de culcare, de trezire sau cât de somnoros sunteți în diferite momente ale zilei). Discuția pe baza acestui jurnal îl poate ajuta pe medicul dumneavoastră să își dea seama care ar fi cauza insomniei.

O serie de analize de sânge pot fi folositoare pentru a exclude alte probleme de sănătate care ar putea determina insomnie, cum ar fi afecțiuni tiroidiene.

O analiză obiectivă de somn, numită polisomnografie este uneori folosită în diagnosticul insomniei pentru a evidenția activitatea cerebrală dar și eventualele modificări de respirație și oxigenarea generală a corpului în timpul somnului.

Există tratamente specifice pentru insomnie sau se rezolvă de la sine odată cu diminuarea stresului? 

În multe situații insomnia acută, determinată de stres, poate să se rezolve de la sine odată cu rezolvarea problemei care a determinat apariția ei.

Există de asemenea și tratamente medicamentoase care pot să ajute pacienții cu insomnie să aibă un somn normal. Acestea ar trebui să fie recomandate de un specialist, atunci când este nevoie de ele.

De multe ori însă, dezvoltarea unui program adecvat, activitate fizică și unele tehnici de relaxare, dar mai ales menținerea unei igiene normale de somn, pot avea rezultate favorabile în rezolvarea insomniei.

Igiena somnului se referă la rutina dinainte de somn și la condițiile din camera de somn. Pentru a avea un somn liniștit ar fi ideală limitarea consumului de stimulente în cursul după-amiezii sau serii (cafea, ceai, etc) a consumului de alcool și evitarea meselor copioase seara. De asemenea ar trebui ca înainte de somn să fie evitată expunerea la dispozitive electronice cu lumină albastră (telefon, laptop, etc) deoarece efectul acestora va reduce secreția hormonului care induce somnul.

Indiferent de cauza care determină insomnia, dacă simptomele persistă în ciuda soluțiilor uzuale ar trebui să ne adresăm unui medic specialist.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton