Nu dormi bine? Află totul despre insomnie şi disomnii

.

Tânjeşti după un somn bun, dar, fără nicio cauză precisă, nopţile tale sunt parcă mai istovitoare decât alergatul la maraton. Descoperă ce este insomnia şi cum se tratează disomniile în general.
Multe femei au probleme de somn din categoria disomniilor. „Disomniile reprezintă tulburări ale duratei sau ale programului de somn, printre cele mai frecvente fiind insomnia (dificultatea de iniţiere şi/sau de menţinere a somnului), hipersomnia (somnolenţa excesivă nejustificată) şi dereglările ritmului circadian, adică incapacitatea persoanelor de a-şi sincroniza orarul de somn cu activi-tăţile sociale“, explică dr Cristina Dude, medic specialist psihiatru la Centrul de Psihiatrie şi Psihoterapie Mindcare din Bucureşti.

Ce este insomnia

Dar, pentru a-ţi da seama dacă ai, tu sau cineva dintre apropiaţi, o problemă de somn, e bine să ştii ce înseamnă un somn bun şi cât trebuie să dureze acesta. Specialista spune că „somnul normal este alcătuit din două faze de somn – somnul cu unde lente, care reprezintă aproximativ 75% din durata somnului, şi somnul paradoxal, faza REM, cea în care creierul este hiperactiv. Un somn «bun» este acela care are o arhitectură şi o durată corespunzătoare pentru a îndeplini necesităţile de refacere ale organismului. Există persoane care au nevoie de o perioadă mai scurtă (sub 6 ore) sau mai lungă (peste 9 ore) de somn pentru a se simţi odihnite. S-a constatat că arhitectura somnului este diferită în aceste cazuri.“

Ritmul veghe-somn al fiecărui organism este reglat cu ajutorul unui „ceas“ situat la nivelul hipotalamusului, al cărui meca-nism este influenţat de factorii de mediu, care, practic, sincronizează acest ritm cu programul zi-noapte al zilei terestre, de 24 de ore. „Cel mai important factor este lumina solară“, spune dr Dude, „însă reglarea ţine cont şi de elemente sociale: orarul meselor, ieşirile în oraş, temperatura ambientă, nivelul de zgomot, precum şi de semnale interne: foame, tempera-tura corpului, modificările hormonale.“ Astfel, toate modificările acestor factori pot duce la dereglarea programului de somn: serviciul în ture, schimbarea fusului orar, efectuarea de exerciţii fizice seara, privitul la tv sau jucatul pe computer chiar înainte de culcare, consumul energizantelor (cofeină, alcool etc.).
Problemele de somn apar frecvent la femei din cauza variaţiilor hormonale normale ale acestora, printre cele întâlnite fiind insomniile. Dr Cristina Dude spune că „până la 50% dintre femei prezintă tulburări de somn asociate ciclului menstrual – somnolenţă, dar şi insomnie.  Tulburările somnului sunt întâlnite în cursul sarcinii şi sunt frecvente în timpul menopauzei.“

Anxietatea duce la insomnie

Insomnii trecătoare pot apărea însă şi ca reacţie la anumite evenimente de viaţă, de exemplu anxietatea dinaintea unui examen. În aceste perioade, specialista spune că se recomandă suplimentele din farmacii care sunt, în general, combinaţii din plante cu efect slab sedativ, melato-nină (hormonul epifizar implicat în ritmul somn-veghe) şi diferite minerale (calciu, magneziu, triptofan). În formele persistente de insomnie, însă, utilitatea acestor suplimente este limitată. Iar dacă tulburările de somn se asociază cu alte simptome de ordin psihic, adaugă specialista, „de exemplu dispoziţie depresivă, anxietate, tulburări de atenţie sau de memorie, modificări ale poftei de mâncare sau cu simptome de ordin fizic, precum dificultăţi de respiraţie, dureri în piept, edeme etc., e extrem de importantă prezentarea rapidă la medic, pentru stabilirea diagnosticului şi a tratamentului adecvat.“

Chiar dacă pentru a trata o tulburare de somn medicul ţi-a recomandat tratament medicamentos, schimbările stilului de viaţă rămân importante. De la renunţarea la lucratul în ture la scăderea în greutate, de la schimbarea orei la care mergi la sală la reducerea temperaturii din dormitor, toate sunt utile pentru a avea un somn odihnitor. Şi, nu în ultimul rând , dr. Dude menţionează şi „o condiţionare negativă a somnului – preocuparea legată de incapacitatea de a adormi, care ajunge să împiedice instalarea somnului.“

Ai probleme cu somnul? Cum adormi repede – sfaturi pentru un somn odihnitor

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton