Unul din zece oameni are probleme legate de somn, uneori chiar fără să-şi dea seama. Cea mai mare problemă este însă faptul că majoritatea nu le iau în serios şi, chiar şi când se tratează, o fac după ureche. Somnul e o stare fiziologică esenţială pentru sănătatea oamenilor şi a altor fiinţe. Cu toate că procesul este studiat de multă vreme de către oamenii de ştiinţă, încă nu este clar motivul pentru care organismul are nevoie de somn, cu toate că este demonstrat contrariul, şi anume că lipsa somnului afectează în mod cert sănătatea. Studiile au arătat că somnul este esenţial pentru buna funcţionare a sistemului imun şi, implicit, pentru a menţine capacitatea organismului de a se lupta cu bolile. De asemenea, somnul este absolut necesar pentru sănătatea fizică şi psihică. Somnul mai este implicat în capacitatea de învăţare şi în creşterea şi dezvoltarea normală a celulelor.
Fiind un proces atât de complex şi, în acelaşi timp, insuficient cunoscut, e normal să apară tot felul de mituri în legătură cu somnul.
Dacă nu pot să dorm, nu e nevoie să merg la medic; e suficient să cer nişte pastile la farmacie.
E foarte important să discuţi cu un specialist problemele tale legate de somn, dacă acestea sunt frecvente sau dacă durează de mai mult timp. E adevărat că remediile pe care le poţi primi fără reţetă de la farmacie pot fi de ajutor, dar cel mai bine ar fi să primeşti un tratament personalizat, în loc să-ţi autoadministrezi medicamente. Cele mai comune produse oferite pentru un somn bun conţin substanţe folosite în mod normal pentru tratarea alergiilor (antihistaminice) şi/ sau a durerii (analgezice), iar administrarea lor pe termen lung nu va avea numai efectul scontat. Pentru tratarea unei probleme de somn e posibil să ai nevoie, mai degrabă, de nişte schimbări în stilul de viaţă, pe care nu le poţi rezolva cu pastile de la farmacie, ci cu sfaturi avizate.
Cel mai bun somnifer e un pahar de vin seara, la culcare
Unora li se pare că alcoolul îi ajută să adoarmă. E adevărat că efectul iniţial este de calmare şi de inducere a stării de somn, dar, din păcate, efectul alcoolului se transformă într-un factor care te va trezi de mai multe ori peste noapte.
Pastilele de dormit nu sunt sigure şi dau dependenţă
Dacă sunt luate conform prescripţiei medicului, chiar tratează insomnia. Riscul de dependenţă şi de dezvoltare a toleranţei la noile tipuri de medicamente pentru tratarea insomniei a scăzut mult comparativ cu benzodiazepinele tradiţionale.Totuşi, tratamentul nu este aşa eficient în cazul celor care au sau au avut probleme cu alcoolul, drogurile sau dependenţa de anumite medicamente. Din acest motiv, e bine să fii cât mai sincer atunci când stai de vorbă cu medicul. Şi încă ceva: medicamentele de tratare a problemelor de somn trebuie luate exact cum au fost prescrise. De exemplu, nu trebuie să le iei înainte de a conduce, de a folosi un utilaj sau înainte de a face baie. În plus, trebuie să fii sigur că, după ce le-ai luat, ai la dispoziţie minimum şapte ore în care să te odihneşti.
Insomnia nu este o boală, ci un fenomen pasager, fără importanţă
E greu de crezut că sute de milioane de oameni sunt afectaţi de ceva fără importanţă. Medicii consideră insomnia cronică o boală în toată puterea cuvântului, care poate consta în dificultatea de a adormi, de a dormi încontinuu mai multe ore sau de a putea readormi dacă ai fost trezit. Consecinţele aceste afecţiuni sunt performanţa scăzută în muncă, depresia şi riscul crescut de a fi victima unul accident de circulaţie.
Insomnia afectează în egală măsură femeile şi bărbaţii
Statisticile arată că femeile care suferă de tulburări de somn sunt de două ori mai numeroase decât bărbaţii. Tot ele se adresează şi medicului în număr mai mare pentru această problemă. Explicaţia este că, spre deo-sebire de bărbaţi, somnul femeilor este influenţat şi de menstruaţie, de sarcină, alăptare şi de nivelul de stres, adesea mai crescut decât la bărbaţi.
Dacă fac sport, voi obosi şi voi dormi bine
Activitatea fizică poate fi de ajutor pentru un somn bun, mai ales dacă e practicată cu regularitate dimineaţa sau după-amiaza, dar în niciun caz înainte de culcare. Cel mai bine ar fi să laşi să treacă minimum trei ore între practicarea efortului fizic şi mersul la culcare. Asta deoarece, în timpul activităţii fizice, îţi creşte temperatura, iar organismul intră cu greutate în stare de somn cât timp temperatura este ridicată. Dacă nu mergi la sală sau nu faci alt sport în mod obişnuit, adaugă şi un somn de calitate pe lista motivelor pentru care te-ai apuca de sport.
Îmi ajung câteva ore de somn
Toate mamiferele sănătoase dorm regulat şi aşa ar trebui să faci şi tu. Nu zice nimeni să dormi cât o felină (circa 20 ore pe zi!), dar de şapte ore tot ai nevoie. În plus, somnul pierdut nu se compensează, ci se transformă în irascibilitate, oboseală, neatenţie şi stare de somnolenţă greu de controlat.
Soluţii pentru un somn uşor
Înlătură factorii de stres din calea somnului tău pentru a te odihni mai bine
• Stabileşte-ţi ore fixe pentru trezit şi pentru culcat şi încearcă să le respecţi chiar şi în weekend. • Evită să faci sport, să bei alcool şi băuturi cu cofeină în preajma orei de culcare. • Compune-ţi o rutină plăcută înainte de a te băga în pat (o baie relaxantă, demachierea, cititul unei cărţi etc.). • Creează un mediu bun pentru somn în dormitor: fără computer şi televizor, fără zgomot stradal, cu o temperatură moderată, întuneric sau măcar semiobscuritate. • Dacă ai probleme cu somnul şi durează de mai mult de o lună, adresează-te neapărat unui medic.