Insomnia electronică – ce este şi cum te tratezi

.

Dacă te simţi mereu obosită, explicaţia cea mai probabilă este şi ce mai simplă: nu dormi suficient. Insomnia electronică ne afectează pe toţi, chiar dacă nu ne dăm seama.
Hipotiroidie, acumulare de toxine, lipsă de vitamine… sunt doar câteva din bolile pe care le folosim ca să explicăm faptul că ne simţim mereu obosiţi. De fapt, explicaţia e mult mai simplă, chiar dacă poartă un nume exotic, „insomnie electronică”.

Din momentul în care am descoperit curentul electric, viaţa noastră s-a schimbat complet. Ne-am transformat în fiinţe care pot funcţiona 24 de ore din 24, însă corpul nostru nu a avut timp să se adapteze la noile condiţii. Deocamdată, ciclul zi-noapte este parte din noi, iar dacă nu ne conformăm, efectele nu întârzie să apară. Una din ele este exact oboseala permanentă de care mulţi din noi se plâng.

Ce este insomnia electronică

 

Luminile aprinse tot timpul în jurul nostru – becuri, ecrane de computer sau televizor – şi zgomotul care ne înconjoară acasă şi pe stradă – radio, televizor, mp3 player – ne păcălesc organismul făcându-l să creadă că e ziuă, chiar dacă afară e beznă. În consecinţă nu se mai produc hormonii ce induc starea de relaxare premergătoare somnului. Aşa apare insomnia electronică.

Din cauza ei dormim, în medie, cu 90 de minute mai puţin pe noapte decât generaţiile trecute, ceea ce explică numărul mare de obezi, cardiaci, depresivi etc, dar şi numărul mare al persoanelor care se plâng permanent de oboseală.

După unii specialişti, senzaţia permanentă de oboseală nu se combate cu diete de detoxifiere, suplimente alimentare sau diete extravagante, ci cu… somn. Acumularea de toxine, lipsa de vitamine, hipotiroidia sau alte explicaţii pe care le găsim sunt foarte rare. Cei mai mulţi oameni care se plâng de oboseală suferă de lipsă cronică de somn şi nici măcar nu o ştiu.

Cum te vindeci de insomnia electronică

Simplu: scoate din dormitor orice aparat electronic. Nu încerca să adormi la televizor, nu mai verifica Facebook-ul înainte să te urci în pat şi închide-ţi telefonul pe parcursul nopţii.

De asemenea, înainte cu aproximativ o oră înainte de culcare stinge luminile sau, cel puţin, foloseşte o veioză cu lumină slabă. Ai grijă ca zgomotul din casă să fie redus la minim.
 
Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale