Un nou pericol ne paşte la fiecare ieşire din casă: ţânţarul-tigru, care provine din Asia poate transmite un tip de gripă gravă, care ucide anual milioane de oameni în toată lumea.
De multă vreme se ştie că ţânţarul este purtător de boli virale, dar începând cu anul 2000 s-a întâmplat ceva ciudat: la fiecare 14 luni virusurile periculoase, inclusiv cele transportate de ţânţari, suferă modificări genetice, adică îşi măresc agresivitatea faţă de om şi rezistenţa faţă de medicamente. Asta în măsura în care, în 1970, de exemplu, se ştia că aceste fiinţe microscopice suferă mutaţii doar din 15 în 15 ani”, declară dr. Irina Teodorescu, citată de Libertatea.
Bolile virale letale nu sunt singurul pericol pe care îl aduc înţepăturile de ţânţari. Conform dermatologilor intervievaţi de Libertatea, tot mai multe persoane se prezintă la spital cu reacţii alergice grave provocate de înţepături.
“În majoritatea situaţiilor, zona înţepăturilor se inflamează foarte tare, se înroşeşte, se umflă sau se învineţeşte”, spune dr. dermatolog Viorel Ivănuş (foto) de la Clinica Puls.
Foto: Thinkstock