În aşteptarea unui transplant de inimă, un preot din statul american Oklahoma, supravieţuieşte cu ajutorul unei inimi artificiale pe care o poartă cu el într-o geantă.
Născut cu o condamnare la moarte
Troy Golden s-a născut cu o condamnare la moarte: sindromul Marfan. Această boală genetică îi afectează mai multe organe, dar cele mai grave sunt efectele asupra inimii şi vaselor de sânge. În ciuda intervenţiilor pe care le-a suferit până acum, boala a continuat să avanseze odată cu vârsta, astfel că la începutul lui 2010, omul a ajuns pe lista de aşteptare pentru un transplant de cord.
Cum inima compatibilă întârzia să apară, Troy devenise tot mai slăbit, iar singura soluţie pentru el a fost o inimă artificială.
Cu inima în ghiozdan
Astfel, preotul a devenit una din puţinele persoane din lume care trăieşte datorită unei inimi artificiale. Acest dispozitiv, numit Inimă Artificială Totală, este din plastic şi cântăreşte în jur de 150 de grame, fiind puţin mai mare decât o inimă normală.
Inima artificială propriu-zisă se află în pieptul lui Troy, însă ea e conectată la o pompă pneumatică pe care bărbatul o poartă cu el peste tot, într-un ghiozdan. El a declarat jurnaliştilor de la BBC că nu îl deranjează zgomotul pe care îl scoate zi şi noapte această pompă. Iar pentru soţia lui, sunetul este o binecuvântare pentru că, auzindu-l, ştie că soţul ei este în viaţă.
Inima alimentată de baterii
Troy Golden se află în continuare pe lista de aşteptare pentru o inimă adevărată. Cea artificială îl ajută să câştige puţin timp şi mai mult decât atât i-a redat o viaţă normală. Inima lui bolnavă nu-i permitea să se ridice din pat şi nici măcar să respire normal, dar acum a revenit acasă, în mijlocul familiei şi chiar poate să ţină din nou slujbe la biserica sa.
Din păcate, să ai în piept o inimă artificială presupune şi unele griji suplimentare: bateriile trebuie încărcate mereu la timp, iar Troy poartă la el rezerve. În plus, există riscul să apară infecţii sau cheaguri de sânge pentru că, oricât de performantă ar fi, inima artificială nu se ridică la nivelul celei adevărate.
Foto: Shutterstock