Când eşti deprimată sau obosită, nu mai încerca să rezişti în faţa uneia din plăcerile vinovate ale verii, îngheţata. Acest desert îţi dă o stare de bine şi te face mai fericită.
Îngheţata te face fericită
Conform unui studiu, îngheţata, ca şi alte dulciuri, acţionează asupra centrilor plăcerii din creier, mecanismul fiind exact acelasi ca atunci când asculţi muzica preferată. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au scanat creierul unor subiecţi care consumaseră îngheţată de vanilie.
Totul se datorează unei substanţe numite triptofan, spun specialiştii de la Algida, o substanţă care se găseşte în produsele de origine animală, inclusiv în lapte. Triptofanul este un aminoacid care se foloseşte şi în medicamentele antidepresive pentru că el stimulează secreţia de serotonină, hormonul fericirii. O secreţie bogată de serotonină înseamnă o stare psihică mai bună şi şanse mai mici de a face depresii.
Dacăpreferi o îngheţată cu ciocolată, te alegi şi cu un plus de energie, pentru că ciocolata produce şi fenamină, un excitant ce alungă foamea şi somnul.
Îngheţata cu lapte, cea mai sănătoasă
Dacă tot nu te poţi abţine de la îngheţată, măcar alege una care conţine mult lapte pentru că este bogată în calciu, mineral esenţial pentru sănătatea oaselor. Mai mult decât atât, se pare că un consum regulat de calciu uşurează sindromul premenstrual, previne efectul yo-yo după cura de slăbire şi ţine la distanţă cancerul de colon.
Şi încă o veste bună pentru iubitoarele de îngheţată. Un studiu suedez a arătat că femeile care mănâncă zilnic cel puţin o portie de îngheţată cu lapte nedegresat se îngraşă mai greu decât cele care renunţă la această plăcere. Încă nu se ştie exact cum se întâmplă asta, dar cercetătorii cred că o substanţă din lapte, acidul linoleic conjugat (CLA) este cea care ţine kilogramele la distanţă.
Alţii spun că laptele integral, inclusiv sub formă de îngheţată, te ajută să te saturi şi păstrează senzaţia de saţietate pentru mai mult timp, aşa că mănânci mai puţină îngheţată şi nici nu mai eşti tentată de alte dulciuri, cel puţin pentru câteva ore.
Îngheţată cu moderaţie
Acestea nu trebuie să fie o scuză pentru a abuza de îngheţată. Gândeşte-te la ea mai degrabă ca la o plăcere pe care ţi-o poţi face fără să te simţi vinovată. Dar nu exagera! Îngheţata conţine, tocmai datorită laptelui, grăsimi saturate şi poate fi bogată în calorii, în funcţie de sortiment. Câteva cupe sau o Îngheţată pe băţ sunt suficiente într-o zi.
Îngheţata cu lapte integral poate avea multe calorii, în schimb, sorbetul e mai potrivit pentru dietă. În general, sobertul – nu îl confunda cu şerbetul sau cu granita – este făcut din fructe pasate, amestecate cu apă şi zahăr sau pur şi simplu dintr-un suc îngheţat. Nu conţine lactate şi este mult mai dens decât îngheţata, cu o aromă mai intensă.