Inflamația este un proces care se petrece în organism atunci când celulele albe și alte substanțe luptă cu un virus sau bacterie. Vezi când devine periculoasă această reacție.
Inflamația este benefică pentru organism, pentru că te ajută să rămâi sănătoasă, dar în unele cazuri poate pregăti terenul pentru boli grave, potrivit theheartysoul.com. Dacă sistemul imunitar începe să provoace inflamații în exces, pot apărea astm, alergii, boli autoimune, boli de inimă, cancer și alte boli cronice. Problemele care se pot ivi depind de organele care sunt afectate.
O inflamație în zona inimii poate cauza dificultăți de respirație și retenție de apă. Dacă inflamația se produce în tubul care transportă aer către plămâni, pot apărea atacuri de astm. Reacțiile inflamatorii ale rinichilor duc la hipertensiune și insuficiență renală, iar inflamația intestinelor poate cauza crampe și diaree.
Obezitatea, durerea cronică, diabetul, bolile de inimă, migrele, problemele tiroidei, dentare, cancerul, toate sunt forme de inflamație. Pentru a ști cum să le faci față și să oprești evoluția lor, trebuie să știi unele lucruri.
Diferența dintre inflamație cronică și acută
Când te rănești ori ai o infecție, inflamația are rolul de a te proteja și a te ajuta să te vindeci. Aceasta este inflamația acută, care trece după o scurtă perioadă și are următoarele simptome: roșeață, căldură în zona dureroasă, durere și umflătură.
Când inflamația devine cronică, înseamnă că organismul nu mai poate opri reacția inflamatoare, astfel că țesutul afectat se deterioarează. Această formă de inflamație se mai numește „ucigașul tăcut”.
Inflamația cronică se poate manifesta ani de zile fără niciun simptom, dar poate duce la apariția cancerului, a bolilor de inimă, diabetului, bolii Alzheimer și a altor probleme de sănătate.
Citește și: Semne că ai o inflamație în corp
Cum se dezvoltă inflamația cronică
O reacție exagerată a sistemului imunitar și anumite disfuncționalități pot duce la apariția inflamației cronice. Problemele inițiale încep, de obicei, din cauza unei diete bazate pe alimente procesate. Grăsimile sau zaharurile cresc inflamația din organism, în timp ce acizii grași omega 3 te ajută să scapi de ea. Alte alimente care provoacă reacții inflamatorii sunt produsele lactate, cerealele procesate și produsele care conțin gluten.
Obezitatea, o dietă săracă în nutrienți, problemele de inimă, diabetul, un stil de viață sedentar, fumatul, infecțiile pe termen lung, bolile gingivale și stresul sunt alți factori care duc la apariția inflamațiilor.
Cum reduci inflamația
Dacă faci anumite schimbări în stilul de viață poți reduce sau chiar preveni inflamația. În primul rând, încearcă să mănânci alimente cât mai naturale și evită produsele procesate. Elimină alimentele prăjite, lactatele, zahărul și mâncărurile gătite la temperaturi ridicate. Este important să îți testezi periodic nivelul glucozei din organism, pentru a preveni apariția diabetului.
Unul dintre cele mai simple metode de a reduce inflamația este să faci sport. Exercițiile fizice nu au efecte adverse și te ajută să rămâi sănătoasă mai mult timp. Este important să îți ții sub control dimensiunea taliei. Nu ar trebui să ai mai mult de 35 de cm în talie, pentru că grăsimea abdominală duce la apariția problemelor. Și stresul atrage o reacție inflamatorie, așa că încearcă să fii cât mai relaxată. Vitamina D joacă un rol foarte important în sănătatea ta și are proprietăți antiinflamatorii. Poți lua acest nutrient dacă stai la soare, din sardine sau sub formă de suplimente.
Sursa foto: 123rf.