Pericolul din umbră: bacteriile rezistente la antibiotice ar putea provoca 10 milioane de decese anual până în 2050

.

Infecțiile provocate de bacterii rezistente la multiple antibiotice au cauzat în 2019 peste 1,2 milioane de decese, mai multe victime decât HIV/SIDA sau malaria.

Informațiile vin de la un raport publicat joi de Reuters. Oficialii din domeniul sănătății au atras atenția de nenumărate ori asupra pericolelor aduse de bacteriile rezistente la antibiotice. Aceste apar din cauza folosirii greșite a antibioticelor, dar și a utilizării lor în exces. Astfel, microorganismele se transformă în așa-numitele „superbacterii”.

Un nou raport „Global Research of Antimicrobian Resistance”, publicat în The Lancet a dezvăluit că rezistența la antimicrobiene (RAM) a fost direct responsabilă de 1,27 milioane de decese și asociată cu aproape 4,95 milioane de decese. Acest studiu a analizat date și informații din 204 țări și teritorii, potrivit Agerpres.

„Aceste noi date dezvăluie adevărata amploare a rezistenţei la antimicrobiene la nivel mondial”, a explicat Chris Murray, coautor al studiului şi profesor la Universitatea din Washington, conform Digi24. „Estimările anterioare au prezis 10 milioane de decese anuale din cauza RAM până în 2050, dar acum ştim sigur că ne aflăm deja mult mai aproape de această cifră decât am crezut”.

Citește și: 1 din 11 femei vor face cancer de sân până la vârsta de 74 de ani, potrivit previziunilor Uniunii Europene din ultimele studii. Ce e de făcut?

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre ura de sine și cum o combați

Citește și: Te-ai lăsat de fumat? Cum să eviți să te îngrași

Citește și: Tratamentul Pzifer împotriva COVID-19, eficient și în cazul variantei Omicron

În 2021, Organizația Mondială a Sănătății (OMS)a avertizat că dintre cele 43 de antibiotice aflate în curs de dezvoltare sau dintre medicamentele aprobate recent, niciunul nu a fost suficient pentru a combate rezistența la antimicrobiene.

Tocmai de aceea, profesorul de medicină Cornelius Clancy, de la Universitatea Pittsburgh, crede că pentru a contracara RAM este nevoie de un nou model de tratament: „Modelul tradiţional de antibiotic pe care l-am avut în ultimele decenii de la penicilină – cred că este epuizat”.

Cele mai multe decese din 2019 au fost cauzate de rezistența la medicamente în infecții la nivelul căilor respiratorii inferioare (de exemple pneumonie), urmate îndeaproape de infecții ale fluxului sanguin și de infecții intra-abdominale. Situația cea mai gravă este în Africa Subsahariană și Asia de Sud. Unul din cinci cazuri de deces este înregistrat în rândul copiilor cu vârste de până la cinci ani.

Clancy a evidențiat faptul că RAM este o provocare pe termen lung, chiar dacă în ultimii doi ani am fost nevoiți să ne confruntăm mai mult cu probleme legate de COVID-19.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton