Infecţia urinară

.

Chiar dacă le considerăm probleme minore şi nu le acordăm atenţia cuvenită, infecţiile urinare pot să fie neplăcute, dureroase şi, mai ales, există riscul să afecteze rinichii.
De aceea este important să recunoşti o infecţie urinară şi să consulţi un medic.
Care sunt simptomele?
Dacă ai o infecţie urinară nu este neapărat să apară şi simptomele, însă majoritatea persoanelor au cel puţin mici neplăceri, ceea ce este un lucru bun, pentru că durerea ne trimite, aproape întotdeauna, la medic. În general, poţi şti că ai o infecţie urinară dacă:
– Urinezi frecvent, dar în cantităţi mici
– Ai usturimi în momentul când urinezi
– Urina este tulbure sau roşiatica (deoarece conţine sânge) şi are un miros puternic
– Ai dureri sau o senzaţie de disconfort în abdomenul inferior (deasupra pubisului)
– Starea generală este proastă cu slăbiciune, oboseală.
În mod normal, nu apare febra dacă infecţia a atins doar vezica urinară sau uretra. Când infecţia este însoţită de febră, probabil că au fost deja afectaţi rinichii. În acest caz mai apar dureri în zona rinichilor, greaţă, varsături.
Care sunt cauzele?
Urina produsă în rinichii unei persoane sănătoase este sterilă, adică nu conţine bacterii, ciuperci, virusuri. De la rinichi, ea pleacă, prin uretere, către vezica urinară, iar de acolo, prin uretră, este eliminată. Infecţia urinară apare atunci când un microorganism pătrunde în uretră, iar acolo se înmulţeşte. Cele mai multe infecţii urinare sunt provocate de E. coli, o bacterie care trăieşte în colon şi ajunge cu destulă uşurinţă de la anus la uretră. Pentru că vaginul este foarte aproape de uretră, infecţiile urinare pot fi provocate şi de germenii cu transmitere sexuală (herpes simplex, chlamydia, gonoreea). Dacă infecţia este limitată la uretră, avem de a face cu o uretrită. Netratată, aceasta poate avansa până la vezica urinară, unde provoacă cistita.
Cine este expus?
Oricine poate face o infecţie urinară, indiferent de vârsta şi sex. Însă anumite categorii de persoane sunt mai expuse. În general, femeile fac mai multe infecţii urinare, datorită predispoziţiei anatomice: anusul este mai aproape de uretră, dar şi uretra în sine este mai scurtă, deci germenii ajung mai uşor la vezica urinară. Femeile care au o viaţă sexuală activă sunt mai expuse riscurilor pentru că actul sexual irită uretra şi o face mai puţin rezistentă. Cei care au pietre la rinichi sau alte probleme ale tractului urinar, de asemenea sunt mai expuşi, ca şi cei care au suferit o intervenţie medicală cu montarea unui cateter în uretră.

Page: 1 2

    
Vedete din Romania Vedete internationale